1. Anasayfa
  2. İlginç

Türkiye’ nin Komşularının Kullandıkları Alfabeler

Türkiye’ nin Komşularının Kullandıkları Alfabeler
0

Türkiye’nin komşularının birbirlerinden farklı alfabelere sahiptirler. Gerçektende şaşırtıcı ve ilginç bilgi. Türkiye’nin etrafındaki bütün ülkeler farklı alfabelere sahipler. İmkansız gibi gelsede bu ilginç bilimsel gerçek.

-Yunan alfabesi/yunanistan
-Kiril alfabesi/bulgaristan
-Ermeni alfabesi/ermenistan
-Gürcü alfabesi/gürcistan
-Latin alfabesi/azerbaycan
-Arap alfabesi/suirye&ırak&iran

 

Yunan alfabesi: α β γ δ ε ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο π ρ σ τ u φ χ ψ ω

Kiril alfabesi: йцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбю

Ermeni alfabesi: աԱ բԲ գԳ դԴ  եԵ զԶ էԷ ըԸ թԹ ժԺ իԻ լԼ  խԽ ծԾ

Gürcü alfabesi: თანამედროვე ქარტულ სალიტერატურო ე

Latin alfabesi: A, B, C, D, E, F, G, H, I, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, V, X, Y, Z

Arap alfabesi: ﺍ ب ت ث ج ح خ د ذ ر ز س ش ص

Alfabe bir dildeki sesleri karşılayan işaretlerin belli bir sıraya göre dizilmesinden meydana gelen harfler topluluğudur.Yazının kökeni bir çok bilinmeyenle dolu olsa da, ilk alfabe nin kim tarafından bulunduğu daha karışıktır. Biline  bir gerçek alfabenin eski Yunanlılar yoluyla dünyaya yayıldığıdır. Alfabe kelimesi Yunan dilinin ilk iki harfi olan alfa ve beta’dan türemiştir ama alfabenin Yunanistan’da ilk kez nasıl ortaya çıktığı, Yunanlılar’ın sesli ve sessiz harflere harf eklemeyi nasıl akıl ettikleri ve daha da temelde, ilk alfabe fikrinin İÖ 2. binyılda Akdeniz’in doğu ucundaki Yunan-öncesi topluluklarının akıllarına nasıl geldiği konusunda hiçbir bilgi bulunamamktadır.

Bilimadamları bu sorulara yaşamlarını adamışlarsa da, elde edilen kanıtlar kesin sonuca varmayacak kadar azdır. Alfabe Mezopotamya (çivi yazısı), Mısır (hiyeroglif) ve Girit yazılarından mı (Lineer A ve B) çıkmıştır? Yoksa bilinmeyen bir tek kişinin aklına “öylece” mi gelmiştir? Ve alfabe neden gerekli görülmüştür?
Bu, en yakın olasılık gibi gözüken, ticari bir zorunluluk muydu? Diğer bir deyişle, ticaret, Babil çivi yazıları ve Mısır hiyerogliflerinde daha kolay bir alışveriş kayıt yolu mu gerektirmişti? Ya da Akdeniz çevresinde birbirleriyle ticaret yapan çeşitli imparatorlukların ve grupların dillerini yazmanın kolay bir yolu olduğu için mi?
Eğer öyle ise, Yunanistan’ın ilk alfabetik kitabelerinde ticaret ve alışveriş konusunda hiç iz olmaması şaşırtıcıdır. Gerek bu gerek diğer fikirler bazı araştırmacıları Yunan alfabesinin İÖ 8. yüzyılda Homeros’un sözlü destanlarını kaydetmek için icat edildiğini söylemeye götürmüştür.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir