1. Anasayfa
  2. Uzay

SpaceX’in Kargo Misyonuyla ISS’e Kenetli Dragon Sayısı 2 Oldu

SpaceX’in Kargo Misyonuyla ISS’e Kenetli Dragon Sayısı 2 Oldu
0

Amerika Birleşik Devletleri merkezli özel uzay şirketi SpaceX, son yıllarda ziyadesiyle kıymetli gelişmelere konut sahipliği yaptı. Uzay misyonlarını tekrar şekillendiren başarılı şirket, son olarak Crew Dragon aracıyla dört astronotu Memleketler arası Uzay İstasyonu’na göndermişti. SpaceX’in bir sonraki misyonuysa geçtiğimiz gün başlamıştı.

Uzay şirketi, Falcon 9 roketinin fırlatılmasıyla başlayan misyon kapsamında Milletlerarası Uzay İstasyonu’na ekipman, yiyecek ve yakıt taşıyacaktı. Fırlatış ve uzay aracının istasyona olan seyahati muvaffakiyetle tamamlandı ve Dragon uzay aracı, uzay istasyonuna kilitlendi. Böylelikle SpaceX tarihinde bir birinci daha gerçekleşmiş oldu.

2 Dragon aracı da istasyona kenetli durumda:

9b805e0a09bb298e22d4b55d6ebff8fc0f189f2d

Kargo misyonu yapan Dragon uzay aracının Milletlerarası Uzay İstasyonu’na kilitlenmesiyle birlikte uzay istasyonundaki Dragon uzay aracı sayısı ikiye yükseldi. SpaceX’in birbirinden 4,5 metre ortayla istasyona kenetlenen Dragon araçları, uzay istasyonundaki tüm girişleri doldurdu. Dragon uzay aracı, bu birincinin yanı sıra farklı bir birincinin daha gerçekleşmesine aracı oldu.

SpaceX’in kargo vazifelerinde evvelce kullandığı başka araçlar uzay istasyonundaki robotik kolla kenetlenebiliyordu. Ama daha düzgün özelliklerle donatılan yeni Dragon aracı, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden yaptığı kalkışın akabinde uzay istasyonuna dış müdahale olmadan kenetlendi.

b5d25ae7ce0ac5694dad358745ce67fee3e62704

SpaceX, kargo misyonlarında kullanılacak uzay araçlarını yine tasarlamıştı. Şirket, bu araçları mürettebat kapsülleri kadar geniş bir hacme sahip hale getirmişti. Bu sayede uzay araçlarının istasyona taşıyacakları ekipmanın ölçüsü da artırılabilecekti. Yeni Dragon aracı, istasyona 2.900 kilogramlık gereç taşıdı.

SpaceX’in muvaffakiyetle Memleketler arası Uzay İstasyonu’na kenetlenen uzay aracı Dragon, önümüzdeki dört ay boyunca istasyona kenetlenmiş bir halde kalacak. Bu mühletin akabinde araç, Atlantik’e hakikat paraşütleriyle inecek. Uzay aracı, Dünya’ya dönüşünde bilimsel çalışmaların örneklerini de getirecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir