Dünyamızın atmosferi şaşırtıcı miktarda uzaya sızıntı yapıyor. ESA kurumu 15 yıllık gözlemlerine dayandırarak günde 90 ton sızıntının meydana geldiğini açıklarken uzayda açıklanamayan halen birçok şey olduğunu da belirtti.
ESA’nın, Cluster adını verdiği birden fazla gözlem uydusundan oluşan kümesi ile elde ettiği verilere göre, saniyede yaklaşık 1 kilogramlık ( 2.2 pound ) atmosferimizden kaçan soğuk plazma, uzaya doğru yol alıyor.
Peki bu atmosferin bir sonu yok mu ? Günlük 90 bin kiloluk bir kayıp nedeniyle bir gün atmosfersiz kalabilir miyiz ? İşte bu tür sorulara bilim dünyası henüz net bir cevap veremiyor.
ESA’nın Cluster görevinden sorumlu bilim adamı Philippe Escoubet, Cluter’in birkaç yönlü görevinin bulunduğunu belirtirken, bu sorulara yanıt vermek için; soğuk plazmanın transferinin tüm süreci hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiğini ve manyotesferdeki dinamik solar rüzgarların hakkında bilgi edinmemiz gerektiğini sözlerine ekledi.
Yani durumun ciddiyetini kavrayabilmemiz için bu sızıntının sebebini ve nereden başladığını bilmemiz gerekiyor.
Biliyorsunuz ki Manyotesfer dünyamızı güneş patlamalarına karşı koruyor fakat bu demek olmuyor ki manyotesfer tabakası eksiksiz. Manyotesferde bulunan boşluklar nedeniyle kutup ışıklarının oluştuğunu başka bir yazımızda ele alacağız bu sefer bahsettiğimiz sızıntı uzaya doğru!
Yapılan son analizlerin ortaya koyduğu sızıntılar, manyotesfer tabakası ile uzay arasında ince bir etkileşim olduğunu gösteriyor.
Manyotesfer’deki boşlukları tek yönlü yol olarak düşünmeyin. İşte bu boşluklar nedeniyle kuzey ışıkları oluştuğu gibi aynı zamanda soğuk plazmalar da uzaya sızıyor. Daha önceleri 90’ların bilim adamları soğuk plazmaların geçişini tam olarak anlayamıyorlardı. Cluster kümeleri sayesinde artık eminiz ki günlük yüksek bir miktarda uzaya soğuk plazma gönderiyoruz.
ESA Proje temsilcisi Arnaud Masson; “Cluster kümeleri sayesinde birçok bilgi öğrendik fakat henüz öğreneceğimiz çok fazla bilgi var” diyerek projenin önemine dikkat çekerken aynı zamanda uzayın bilinmeyenlerle dolu olduğuna da bir gönderme yaptı.
Aslında Arnaud Masson bu düşüncesinde haksız sayılmaz.
Şu an belki de uzaya ait öğrenebileceğimiz bilgilerin sadece %1’ine sahibiz!
Kaynak: http://www.iflscience.com/environment/earth-s-atmosphere-is-leaking-into-space/