1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Dünyanın En Büyük Teleskobu

Dünyanın En Büyük Teleskobu
0

Gökyüzündeki kulaklarımız olan teleskoplar artık çok daha hassas hale geldi. Çin’deki 500 metrelik  Aperture Spherical Teleskobu (FAST) inşaatı tamamlamasıyla birlikte dünyanın en büyük telsiz teleskobu olma özelliğini kaptı.

Yapımı 180 milyon dolara mal olan telsiz teleskobunun, inşaatı ise 5 yılda tamamlandı. Bu telsiz teleskobunun en önemli özelliği  ABD rasathanesinde işletilen 305 metre genişliğindeki  Arecibo teleskoptan daha büyük olması.

Son üçgen panelin reflektörünün yerleştirilmesine pazar günü başlanan telsiz teleskobunun, kullanılmasına ise eylül ayında başlanması planlanıyor. Bilim adamları bu devasa teleskoptan gözlemleme yapılmayı dört gözle bekliyorlar.

teless

Dünyanın en büyük tek diyaframlı telsiz teleskobu, telsiz alışverişinden son derece uzak olan bir yerde konumlandırılmıştır. Xinhua haber ajansının dediklerine göre; Astronomi üzerindeki bilimsel etkisi düşündüğümüzden çok daha fazla olacak ve kesinlikle doğa bilimleri üzerinde devrimler yaratacak.

Teleskop, Çin’in güneybatısında bulunan Guizhou eyaletindeki üç tepe vadisinde yer almaktadır. Bu alan hem doğal depresyon hem de alt yapı maliyetlerini düşürmek için tercih edildi. Çünkü bu konum, yerleşim yerinden çok uzakta bulunmakta. Aynı zamanda potansiyel risk faktörlerini azaltmak amacıyla tesisin etrafında herhangi bir insan faaliyetini engellemek için 5 km’lik boş bir alan bulunmaktadır.

NAO Telsiz Astronomi Teknoloji Laboratuarı müdürü Peng Bo’nun söylediğine göre; 2-3 yıl sürecek olan ilk geliştirme aşamaları sırasında teleskobun bükülme ve pik hassasiyeti ayarlanacak. İlk operasyon aşamaları tamamlandığında teleskop dünyadaki bilim adamlarına hizmet vermek için açılacak.

Her biri 11 metrelik  kenara sahip son üçgen panellerin yerleştirildiği an.
Her biri 11 metrelik  kenara sahip son üçgen panellerin yerleştirildiği an.

Teleskop ile soluk pulsulardaki (bir yıldız türü) erken evrede nötr hidrojen duraksadığında çalışabilecek ve uzak astronomik olaylar gözlemlenebilecek.

Teleskobun başındaki ekip, sahip oldukları devasa teleskop ile yıldızlar arası uzayda, hayatımızın yapı taşını oluşturan aminoasitleri bulunacaklarına umutla bakıyorlar. Bu tesis dünyadışı varlık (uzaylı) arayışında da kullanılabilir. Yabancı medeniyetleri keşfedebilmek için FAST’ın potansiyeli mevcut ekipmanları 5 veya 10 katına çıkarılarak artırılacak. Bu sayede uzak ve karanlıkta gezegenleri görebileceğiz.

Bakalım FAST ile uzaylılara ulaşabilecek miyiz 🙂

telesss

Kaynak: http://www.iflscience.com/space/china-completes-worlds-largest-radio-telescope/

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir