1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Turing Testi Yapay Zeka Konusunda Artık Yetersiz Görülüyor

Turing Testi Yapay Zeka Konusunda Artık Yetersiz Görülüyor
0

Alexa Yapay Zeka Asistanı Genel Lideri Rohit Prasad, Turing testinin yapay zekaların tesirini ölçmede artık yetersiz kaldığını, yeni bir kıymetlendirme protokolüne muhtaçlık duyulduğunu lisana getirdi.

Prasad, yapay zekaların yalnızca bir insanı taklit edebilen teknolojiden çok daha üstün olduğunu lisana getirirken, insanların kendilerine yakın bir yapay zeka yerine vazifelerini yerine getiren bir teknolojiden daha mutlu kaldıklarını belirtti.

Yapay zekaların, insanlardan ayırt edilemeyecek hale gelmesi bekleniyordu

b20336a14e2c0ac6b05f56f7663052369251c4e1

Turing testinin işleyiş emeli, bir insanın sohbet ettiği kişinin yapay zeka olup olmadığını tespit edebilmek üzerine odaklanmıştır. Test sürecinde konuşmayı gerçekleştiren kişinin karşısına, bir yapay zeka ve gerçek bir insan yerleştirilir. Konuşmacı, muhakkak sorular yönelterek bilgisayar ekranına gelen karşılıkların hangisinin yapay zekaya, hanginin gerçek bir şahsa ilişkin olduğunu tespit etmeye çalışır.

İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing, 2000 yılına kadar insanların, Turing testi sayesinde yapay zekayı beşerden ayırt etme talihinin %70’den daha az olacağını öngörmüştü. Fakat teknoloji sanayisi, yapay zeka konusunda bu türlü bir muvaffakiyet elde etmeyi şimdi başaramadı.

Beşerler, yapay zekaların fonksiyonel olmasını tercih ediyor

ba50bb9c2dc88c539439038b4d9a6b096f162c5d

Amazon şirketinde Alexa Yapay Zeka Asistanı Kısmı Genel Lideri Rohit Prasad, bir dergiye yazmış olduğu makalesinde Turing testinin sınırlamalarla dolu olduğunu, bilim insanlarının üzerinde çalıştığı araştırmalarda bu testin bir yarar sağlamadığını lisana getirdi.

Prasad’a nazaran beşerler, yapay zekayı ayırt etmeye dair ilgilerini çoktan kaybettiler. Bunun yerine, meskenlerinde, otomobillerinde ve hatta akıllı telefonlarında bulunan yapay zekaların, fonksiyonel ve şeffaf olmasını bekliyorlar.

Prasad, Turing testlerinin yapay zeka teknolojisini çok hafife aldığını belirtiyor. Turing testi sırasında yapay zekanın insancıl yanıtlar vermesini beklemenin bir kandırmaca olduğunu lisana getiren Prasad, mevzuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Yapay zekaya A bölgesi B bölgesinden ne kadar uzakta? üzere sorular sorduğunu vakit, yapay zekanın insancıl görünebilmesi için duraksayarak karşılık vermesi gerekir. Yapay zeka, sadece düşünüyormuş üzere davranıp bir müddet sonra yanıt vererek, beşere yakın olduğunu kanıtlamaya çalışır. Fakat bu şekil testler, yapay zekanın dış dünyayı görmek, algılamak ve deneyimlemek için kullandığı sensörleri ve maharetlerini hesaba katmaz.”

“İnsan zekasını ve hayat kalitesini artıracak yapay zekalar üzerine odaklanmalıyız”

399d96548f61a3dc4d58ba15d2dc6cb462d87f49

Yapay zekanın fonksiyonelliğini artırmak için bu üslup testlere muhtaçlık duymadığını belirten Prasad; “Eğer yapay zekadan ışıkları kapatmasını isterseniz, onunla uzunca bir diyaloğa girmek yerine yalnızca kısa cümleler kurmayı tercih edersiniz. Yapay zekadan çocuğunuza masal anlatmasını istediğiniz vakit bile karşıdakinin şeffaf bir formda yapay zeka olduğundan emin olmak istersiniz.

“Yapay zekaları insanlardan ayırt etme konusunda takıntılı olmak yerine, insan zekasını ve hayat kalitesini artıracak yapay zekalara daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda sağduyu, lisan yeterliliği, beşerler yerine vazifeleri yerine getirmek ve süratli hesaplamalar yapmak, yapay zeka geliştirilirken göz önünde bulundurulması gereken birinci konulardır.”

Yapay zekalar, daha geniş kapsamlarla pahalandırılacak

45a459eb7166079af5a6ad7622c3909e8fa32656

Prasad, 2016 yılında Alexa Prize Socialbot Grand Challenge isminde bir yarışla birlikte, en düzgün toplumsal asistan yarışı düzenlendiğini, bu yarış sayesinde yapay zekaların yalnızca Turing testiyle değil, çok daha geniş kapsamlarla değerlendirildiğini lisana getirdi.

Bu yarıştaki hedef, insanları yapay zekanın bir insan olduğuna ikna etmekten fazla, eğlenceli ve güzel sohbet edebilecek toplumsal asistanların bulunmasını sağlamaktı. Müsabaka boyunca her bir toplumsal bottan 20 dakika boyunca spor, teknoloji, ve siyaset üzere birçok farklı hususta heyet ile sohbet etmesi istendi. Heyetler, tekrar sohbet etmeye kıymet gördükleri toplumsal botları oylayarak, botların final çeşidine çıkması sağlandı. Bu yarış sayesinde, yapay zekaların gerekli olan yerlerde insanmış üzere davranmaya gerek duymadan mizah anlayışlarının geliştirebildiklerini ortaya koymuş oldu.

Rohit Prasad, yapay zekanın alarm kurmak üzere kolay misyonları yerine getirmelerinin yanı sıra, tahlil yeteneklerine de sahip olup gereksinimlerimizi evvelden tespit edebilmeleri gerektiğini söylüyor.

Prasad, yapay zekaların sahip olması gereken bu özelliğe şu sözlerle örnek verdi; “Alarm kurduktan sonra alt katta ışıkları kapatmadan yatak odasına giderseniz, Alexa size ışıkları kapatmanız gerektiğine dair ihtarda bulunabilir. Birebir durum Alexa bir kırılma sesi algıladığında da gerçekleşir. Alexa, konutun içerisinde bir camın kırıldığını fark ederse, sizi uyararak harekete geçmenizi önerir.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir