1. Anasayfa
  2. İlginç

Mars’ta ömür bulmak için yeni çalışmalar başlıyor!

Mars’ta ömür bulmak için yeni çalışmalar başlıyor!
0

Mars’ta yaşam belirtileri arayışı şimdi bir sonuca ulaşmış değil. NASA uzun vakittir Curiosity ve Perseverance araçları ile Mars yüzeyinde arayışlarını sürdürüyor. Bu araçlar da şimdi elle tutulur bir bulguya rastlayamadılar. Lakin, NASA hayat kalıntıları için yalnızca yüzeye bakmanın yetersiz olduğu kanısında.

NASA, Mars’ta ömür bulmak için daha derine kazacak

NASA, Mars’ta ömür kalıntılarını bulmak için yüzeyin daha altına bakmak gerektiğini belirtiyor. Bilim insanları Mars’ta amino asit arayışındalar. Lakin Mars’ta yapılan çalışmalarda yaşamın temel bileşimi sayabileceğimiz amino asitlere şimdi rastlanmadı.

NASA, iyonize radyasyona maruz kalması sonucu amino asitlerin yüzeyde yok olmuş olabileceği inancında. Şu anda Mars’daki araçlar yüzeyden sadece 5 cm aşağıya iniyor. NASA, bu düzeydeki amino asitlerin 20 milyon yıl içerisinde bozunacağını belirtiyor. Bu nedenle, yüzey düzeyinde testler yapmak yerine, Mars’ta ömür belirtileri için daha derine inmemiz gerekebilir.

marsta omur bulmak icin yeni calismalar basliyor 0 6T8LZtRs

NASA, Mars’ta amino asit bulabilmek ismine yüzeyden en az 2 metre derine inilmesi gerektiğini belirtiyor. Perseverance ve Curiosity ise bu kadar derin kazım yapmak için tasarlanmadı. Bu sebeple NASA, daha derin hafriyatlar için farklı araçlara muhtaçlık duyuyor.

Ancak Mars’a yeni araçlar gönderene kadar tabi ki araştırmalar devam edecek. NASA bu amaç doğrultusunda daha az radyasyona maruz kalmış olabilecek bölgelerde örnekler toplamaya devam ediyor. Bir yandan ise NASA, Mars şartlarının amino asitlere olan tesirini ölçmek için bir düzenek hazırladı.

marsta omur bulmak icin yeni calismalar basliyor 1

Bu hedef doğrultusunda amino asit örnekleri Mars toprağını taklit eden bir ortama konuldu. Tıpkı vakitte Mars’taki atmosfer ve hava koşulları da taklit edildi. Mars gezegenine yaklaşık 80 milyon yıl boyunca çarpan kozmik ışınları simüle etmek için ise gama radyasyonu kullanıldı. Sonuç olarak bu ortamda amino asitlerin yok olabileceği görüldü.

Tüm bu sonuçlarla birlikte mevcut araçların Mars’ta ömür kalıntıları bulması epeyce sıkıntı görünüyor. Lakin yapılan araştırmalar sonucunda NASA amino asitleri aramak için daha farklı araçlar geliştirebilir. Pekala sizce Mars’ta hayat var mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir