1. Anasayfa
  2. İlginç

Bilim İnsanları Hücresel Yaşlanma İçin Kilit Gen Buldu

Bilim İnsanları Hücresel Yaşlanma İçin Kilit Gen Buldu
0

Tüm canlılar doğarlar, yaşarlar ve ölürler. Bu, tabiatın en değerli kanunlarından biridir. İnsanlarda da birebir halde ilerleyen bu süreç, çok uzun bir müddettir araştırılıyor. Araştırmacılar, yaptıkları araştırmanın sonucunu almaya başlamış görünüyor. Biyolojik yaşlanmada temel rol oynayan gizemli bir gen keşfeden araştırmacılar, bu geni yaşa bağlı hastalıkların tedavi edilerek güzelleştirilmesinde kullanmayı amaçlıyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde vazifeli araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bu keşif, biyolojik yaşlanmayı kıymetli ölçüde yavaşlatıp bilakis çevirmemizi sağlıyor. Çalışma, mezenkimal kök hücre (MKH) gençleştirme kullanılarak hücre yaşlanmasını bilakis çevirmeyi hedefliyor.

53f3da62e3c2f0e2d02e509ef03f640403651e36

Hücre yaşlanması nasıl bilakis çevrildi?

Wisconsin-Madison Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Kısmı fakülte üyesi ve baş araştırmacı Wan-Ju Li, “Hücresel yine programlama yoluyla MKH gençleştirmeye dair evvelki bulgulara katılsak da bizim çalışmamız daha ileriye giderek, yine programlanmış MKH’lerin, yaşlanmanın hücresel belirtilerini düzgünleştirmek için moleküler seviyede nasıl düzenlendiğine dair içgörü sağlıyor” tabirlerini kullandı.

En değerlisi hücredeki yaşlanmayla ilgili faaliyetleri denetim eden temel düzeneklerden biri olan, sinyalizasyon yolağını belirleyebildik.” diyen Li, “Bulgularımızın MKH yaşlanmasına ve bunun rejeneratif ehemmiyetine yönelik anlayışın geliştirilmesini sağlayacağını düşünüyoruz” sözlerini kullanarak yaşlılığa bağlı hastalıkları büyük ölçüde engellemek istediklerini belirtti.

360fdb828cbe6884b40434eff12a14271457073d

Bu hafta bilim mecmuası Stem Cells’de yayımlanan araştırma, “çok kıymetli bir muvaffakiyet” tabiriyle nitelendirildi. Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda diz ve dirsek eklemlerinde bulunan insan sinovyal sıvısından MHK’leri tahlil ettiler. Bu MHK’leri dönüştürmeden evvel pluripotent kök hücreler (canlıyı oluşturan tüm hücre tiplerine dönüşebilen gelişen bir embriyonun erken safhalarında ortaya çıkan farklılaşmamış hücreler) olacak halde yine programladılar. Bunun sonucunda da gençleştirilmiş MKH’ler elde edildi.

Yayımlanan makalede, “Yaşlanmayla ilgili faaliyetlerin MKH’lerde, ebeveyn soyundakilere kıyasla büyük ölçüde azaldığını saptadık. Bu da hücre yaşlanmasının bilakis döndüğüne işaret ediyor” sözleri kullanıldı. Bilhassa kemik erimesi, kıkırdak dejenerasyonunun güzelleştirilmesi için üretilecek tedavilerde bu buluşun kritik bir ehemmiyete sahip olduğunu söyleyen Dr. Li, Parkinson ve kalp hastalıklarının tedavisinde de bu tedaviden yararlanma konusunda umutlu olduklarını söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir