Japonya Uzay Havacılık Keşif Ajansı JAXA, bundan altı yıl evvel Hayabusa2 ismini verdikleri bir uzay aracını muvaffakiyetle uzaya fırlatmışlardı. Hayabusa2’nin emeli, Ryugu isimli asteroidden örnekler toplayarak bu örnekleri gezegenimize geri getirmekti. Hayabusa2’nin bu değerli vazifesi bugün muvaffakiyetle tamamlandı.
Hayabusa2 uzay aracı, Ryugu asteroidinden topladığı kaya örneklerini muvaffakiyetle yeryüzüne indirmeyi başardı. Toplanan örnekler, bugüne kadar bir asteroidin yüzeyinin altından toplanan birinci kaya modülleri oldu. Bu kaya kesimlerinin Güneş Sistemi ve gezegenimizdeki hayat hakkında kimi ipuçları barındırması bekleniyor.
Kaya örneklerinin kainatın oluşumundan bu yana yapısını koruduğu varsayım ediliyor:
Hayabusa2 uzay aracının içindeki kapsül, Dünya’ya 220 bin kilometre kala uzay aracından ayrılmıştı. Kapsül, dün gece saatlerinde gezegenimize ulaştı ve atmosfere girerken bir alev topuna döndü. Kapsülünü suratını düşürmek için kapsül yerden 10 kilometre yükseklikteyken paraşütler açıldı ve iniş muvaffakiyetle gerçekleşti.
Uzay tarihinde bir birinci olmayı başaran kapsül, 2 saat süren atmosfere giriş sonrasında planlanan uzak bir bölgeye iniş yaptı. Avustralya’nın Woomera kasabası yakınlarına düşen kapsül yetkililerce alındı. JAXA yetkilileri, kapsülü Japonya’ya getirmeden evvel Avustralya’daki bir laboratuvarda güvenlik incelemesi yapacaklarını belirtti.
Kapsülün içinde yer alan kayanın çok değerli bir özelliği var. Bu kaya örneğinin yapısının kainatın birinci oluşumundan bu yana hiçbir formda değişmediği öngörülüyor. Yani asteroidden alınan gereç, 4,6 milyar yılı aşkın müddettir özgün yapısını koruyor. Bu da kaya kesiminin insanlığın merak ettiği en büyük sorulardan birisine yanıt verebilme potansiyeli taşıdığını söylüyor.
Dünya’dan 220 bin kilometre uzaklıkta kapsülden ayrılan Hayabusa2 uzay aracı içinse şimdi hiçbir şey bitmiş değil. Uzay aracı artık de 1998KY26 ismi verilen küçük bir asteroide hakikat ilerlemeye başladı. Bu seyahatin sadece tek tarafının 10 yıl sürmesi bekleniyor.