1. Anasayfa
  2. Beyin

Harvard bilim insanları, bilincin fiziksel kaynağını belirlediklerini düşünüyorlar

Harvard bilim insanları, bilincin fiziksel kaynağını belirlediklerini düşünüyorlar
0

Bilim insanları, bin yıl boyunca insan bilincini – varlığının farkındalığını anlamaya çalışıyorlardı. Sinirbilimdeki ilerlemelere rağmen, nereden geldiğini ve nasıl ortaya çıktığını hala bilmiyoruz.

Ancak araştırmacılar beyinde, bilinç için çok önemli olduğu düşünülen üç bölgeden oluşan bir ağ tespit edildikten sonra nihayetinde fiziksel kökenlerini belirlediklerini düşünüyorlar.

İnsan olmanın ne anlama geldiğini anlamak için oldukça büyük bir anlaşma ve araştırmacılara vejetatif ülkelerdeki hastalar için yeni tedaviler bulmasına yardımcı olabilir.

Harvard Tıp Okulu’ndaki Beth İsrail Deaconess Tıp Merkezi’nden baş araştırmacı Michael Fox, “İlk defa, uyarılma ile ilgili beyin sapı bölgesi ile farkındalığa dahil olan bölgeler arasındaki bağlantıyı bulduk, bu da bilinç için iki ön koşul” dedi.

“Bir sürü kanıt parçası, bu ağın insan bilincinde bir rolü olduğuna işaret etmek için bir araya geldi.”

Bilinç, genellikle iki kritik bileşen – uyarı ve farkındalık – olarak düşünülür.

Araştırmacılar, uyarılma olasılığının beyin sapı – beyin omuriliğe bağlanan kısmı – uyurken ve uyandığımızda düzenlediği gibi göründüğünü, kalp atış hızımızı ve nefes alamamızı kontrol ettiğini göstermişti.

Farkındalık daha zordu. Araştırmacılar, korteksin bir yerde, yani beynin dış tabakasında yer aldığını uzun zamandır düşünmüşlerdir; ancak kimse nerede olduğunu tam olarak anlayamamıştır.

Şimdi Harvard ekibi, uyanıklık ile bağlantılı sadece belirli beyin sapı bölgelerini değil aynı zamanda iki korteks bölgesini de tanımladı; hepsi bilinç oluşturmak için birlikte çalışıyor gibi görünüyor.

Bunu anlamak için, ekip hastanedeki 36 hastayı beyinsapı lezyonları ile analiz etti; bunlardan 12’si komada (bilinçsiz), 24’ü bilinçli olarak tanımlandı.

Araştırmacılar daha sonra, bazı hastaların yaralanmalarına rağmen bilinçlerini koruduğunu açıklayabilecek belirli bir bölge olup olmadığını anlamak için beyin saplarını eşleştirdiler; bazıları ise komadolaştı.

Buldukları şey koma ile önemli ölçüde ilişkili olan, rostral dorsolateral pontine tegmentum olarak bilinen beyin sapının küçük bir alanı idi. Bilinçsiz 12 hastanın 10’u bu bölgede hasar görürken, 24 bilinçli hastanın sadece bir tanesi bu hastalığa yakalandı.

Bu, beyin sapının bu küçücük bölgesinin bilinç için önemli olduğunu, ancak hikayenin tam değilini gösteriyor.

Beynin hangi diğer bölümlerinin bu bölgeyle tam olarak bağlantılı olduğunu bulmak için ekip, sağlıklı bir insan beyninin beyin haritasına (veya bağlanmaya) baktı; beynimizdeki şu ana kadar bildiğimiz tüm farklı bağlantıları gösteriyor (siz Bu hikayenin en üstündeki görüntüde bir bağlantı görebilirsiniz).

Kortekste, rostral dorsolateral pontine tegmentum ile bağlantılı olan ve bilinci düzenleme rolü oynayan büyük olasılıkla iki alan tespit ettiler. Biri sol, ventral, anterior insula (AI) diğeri pregenual anterior singulat korteks (pACC) idi.

Bu bölgelerden her ikisi de daha önceki çalışmalarla uyarılmalara ve farkındalığa bağlanmıştı, ancak bu beyin sapına ilk kez bağlandı.

Ekip, komas veya vejetatif haldeki 45 hastanın fMRI taramalarına bakarak çalışmalarını iki kez kontrol etti ve hepsinin bu üç bölge arasındaki ağ bozulduğunu gösterdi.

Oldukça heyecan verici bir ilk adım, ancak araştırmacılar şimdi bulgularını daha geniş bir hasta grubunda doğrulamak zorunda olduklarını kabul ediyor.

Bağımsız ekiplerin, bu üç bölgenin beynimizdeki fiziksel bilinç kaynağı olduğu kesin olarak söylemeden önce sonuçlarını doğrulamaları gerekecek.

Bu arada araştırma, komas ve vejetatif ülkelerde, başka türlü sağlıklı beyinleri olan, ancak yalnızca bilinçlenmeyi sağlayamayan hastalar için yeni tedavi seçeneklerine yol açacaktır.

Fox, “Bu ağları bilinç bozukluğu olan insanlar için beyin uyarımı için bir hedef olarak kullanabilirsek, bu en çok ilgilidir” dedi.

“Bölgeler ve şebekeyi sıfırlarsak, bir gün kalıcı vejetatif bir durumda kimseyi uyandırabilir miyiz? Nihai soru budur” dedi.

 

Kaynak: http://www.neurology.org/content/early/2016/11/04/WNL.0000000000003404.short

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir