1. Anasayfa
  2. İlginç

Güneş panelleri uzaya taşınıyor!

Güneş panelleri uzaya taşınıyor!
0

Fosil yakıtlara veda etmeye başladığımız bugünlerde güneş panellerinin kullanımı gitgide yaygınlaşıyor. Kıymetli ölçüde güç sağlayan bu güneş tarlaları, bulutlu günlerde ise maalesef istenen randımanı gösteremiyor. Pekala ya bulut sorunu ortadan kalksa nasıl olurdu?

2 gigawatt’lık güç üretimi hedefleniyor

Çin, bulut ve atmosfer nedeniyle güneş ışınlarının randımanının düşmesini ortadan kaldırmak için yeni bir çalışma başlattı. Uzak doğulu ülke, uzayda bir güneş santrali kurma planını ortaya koydu. Yıllardır üzerinde düşünülen bu fikir yakın vakitte gerçeğe dönüşebilir.

Çinli bilim insanları ve mühendisler, uzayda depolanan enerjiyi Dünya’ya gönderebilen bir güneş gücü santrali üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu türlü bir santralin dünya üzerinde kurulan türevine nazaran 6 kat daha fazla güç üretebileceği tez ediliyor.

gunes panelleri uzaya tasiniyor 0

İlk güneş gücü iletim teknolojisini 2030’da kullanmaya başlamayı hedefleyen Çin, projenin uzaydaki denemelerine 2028 yılında başlamayı planlıyor. Buna nazaran güneş gücü, lazer ya da mikrodalgalara dönüştürülerek dünyaya aktarılacak.

Testlerine yakın vakitte başlanması planlanan tesisin birinci etapta sadece 10 kW güç üretmesi planlanıyor. Şayet testler başarılı olursa uzmanlar kapasiteyi arttırarak daha büyük ölçeklerde çalışmalar yapacak. Daha sonrasında ise bu sistem uzaya taşınarak verimli bir halde güç elde edilmesi planlanıyor.

gunes panelleri uzaya tasiniyor 1 D3AeB6aF

Tabi ki bu projenin de muhakkak başlı zorlukları mevcut. Mikrodalgalar ya da lazerler ile iletim yapacak olan bu sistemin temel bileşenlerinin soğutulması birinci sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıyeten bu derece büyük bir yapı için çok sayıda aracın uzaya gönderilmesi gerekecek.

Aynı vakitte bu yüksek frekanslı ışınların tüm hava hoşullarında verimli olması da büyük değer taşıyor. Şuanda dünyanın etrafını sarmış olan uzay çöplüğü de bir öbür sorun olarak Çinli bilim insanlarının karşısına çıkabilir. Uzayda oluşturulacak güneş tarlasının bu çöplükten ve öbür gök cisimlerinden korunması gerekecek.

Nükleer santralden daha fazla güç üretecek

Çin dört kademede tam ölçekli bir güneş santrali kurmayı hedefliyor. Araştırmacılar, 2030 yılında bu sistemi kurduktan sonra daha güçlü bir versiyon üzerinde çalışmaya başlayacak. 2035 yılında hayata geçmesi planlanan yeni güneş tarlasının askeri ve sivil kullanım için 10 MW’lık enerji sağlaması planlanıyor.

gunes panelleri uzaya tasiniyor 2 z6qJA3TT

Eğer her şey planlandığı üzere giderse uzaya yerleştirilen güneş santrali 2050 yılında 2 gigawatt’lık enerji sağlayabilecek. Bu pahanın yaklaşık olarak bir nükleer santralin ürettiğinin iki katına eşit olduğunu hatırlatalım.

ABD, Japonya, İngiltere, Hindistan ve Rusya da dahil olmak üzere öbür ülkeler de bu fikir üzerinde uzun yıllardır planlama yapıyor. Çin ise son birkaç yıldır uzay tabanlı güneş gücü santralleri fikri üzerinde etkin olarak çalışıyor.

Bir uzay güneş tarlası hiç kuşkusuz güç ihtiyacını kıymetli oranda karşılayacaktır. Pekala siz uzayda kurulacak güneş santrali için ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir