Her sene temmuz ayının ortasında başlayan, ağustos ayının 12 ve 14’ü arasında yoğunluğu artan Perseid Gök Taşı yağmurlarına sadece 2 hafta kaldı! Saatte 200 gök taşının yağdığı bu meteor yağmuru ülkemizden de gözlemlenebiliyor.
Eğer uzaya azıcık merakınız varsa mutlaka ufak da olsa göktaşlarını merak etmişsinizdir. Bazen şans eseri kafamızı kaldırdığımızda gördüğümüz göktaşları, eğer zamanlama iyi ayarlanırsa sizlere görsel şölen yaşatabilir.
İşte bu şölenlerin en meşhuru olan Perseid Yağmurunu kaçırmamak için sadece 2 haftanız kaldı!
Perseid Adı Verilen Gök Taşları Nereden Geliyor?En meşhur gök taşı yağmurlarından olan Perseid Gök Taşları, 1992 yılında yeryüzünün yanı başından geçen Swift-Tuttle isimli kuyruklu yıldızdan kalan parçalardan oluşuyor. Dünya, Güneş etrafında dönerken her yıl belli dönemlerde bu kalıntı bulutuna rastlıyor. İşte bu sayede gökyüzünü, kayan yıldızlarla dolup taşarken izleyebiliyoruz.
Perseid Gök Taşı Yağmurunu Nasıl İzleyebiliriz?Öncelikle, adeta yağmur gibi yağacak olan meteor şölenini izlemeden önce yüksek ve ışıksız bir alanda bir yer ayarlamalısınız. Işık kirliliği, gökyüzündeki kayan yıldızları görmenizi engelleyebilir. Daha sonra telefonunuza ya da bilgisayarınıza kuracağınız Stellarium veya Google Sky Map uygulamaları ile Perseid kümesinin nerde olduğunu bulup, yönünüzü ona göre ayarlamalısınız.
2016’da Gerçekleşecek Gök Taşı Yağmurunu İzlemek İçin Teleskoba İhtiyacımız Var mı?
Gelelim bu kritik sorunun cevabına. Eğer ışık kirliliği az olan bir bölge bulabildiyseniz, teleskop ve benzeri araçlara ihtiyaç duymadan kolaylıkla bu şöleni çıplak gözle izleyebileceksiniz. Işık kirliliğini nasıl anlayacağız diyorsanız şu adresten bulunduğunuz bölgenin ışık kirliliğine bakabilirsiniz.
Her sene saatte 50 ile 80 adet arasında gök taşının geçtiği olayda, NASA uzmanı Cooke’nin dediğine göre; bu yıl gök taşları 200 adete kadar çıkacak. Yani bu demek oluyor ki dakikada yaklaşık 3 tane gök taşı kayacak. Ayrıca Perseid Gök Taşı şöleni 18 Ağustos’ta Ay’ın tam dolunay olmasıyla gözlenemez hale gelecek.
Bu mükemmel anı kaçırmak istemeyenlere sesleniyoruz! Şimdiden etkinliğiniz için yerinizi ve çadırınızı hazırlayın!
Görsel şöleni kaçırmamak için sizler için bulduğumuz canlı yayınlardan takip edebilirsiniz!
Kaynak:
http://www.space.com/32868-perseid-meteor-shower-guide.html
http://www.space.com/23066-perseids.html