1. Anasayfa
  2. İlginç

110 Milyon Yıl Evvel Yaşamış Tüylü Dinozor Tipi Keşfedildi

110 Milyon Yıl Evvel Yaşamış Tüylü Dinozor Tipi Keşfedildi
0

Tüylü dinozorlar, günümüzde dinozorlar ve kuşlar ortasındaki evrimsel bağın ve yakın akrabalığın en değerli delillerinden biri olarak görülüyor. Tıpkı vakitte bu keşifler kuşlar ve dinozorlar ortasındaki filogenetik bağların yanı sıra tüylerin kökeni ve evrimi konusunda da bilgi veriyor.

Şimdiye kadar Çin’den Almanya’ya kadar dünyanın pek çok farklı yerinde tüylü dinozor fosilleri keşfedildi ve bu listeye artık ise Brezilya eklendi. Günümüzden 142 milyon yıl evvel başlayıp 65 milyon yıl evvel sona erdiği kabul edilen Kretase Devri’nde yaşayan pek çok dinozorun tüylerinin olduğu varsayılıyordu. Fosili keşfeden araştırma grubundan fosil bilimci David Martill’e nazaran bu keşif epey kıymetli zira bu varsayım, yeni fosil ile birlikte artık elle tutulur bir delile sahip.

79b3fd393862c8be3a52b53ff7e20a8450ccbe78

Ubirajara jubatus olarak isimlendirilen bu yeni cinsin isminin manası da epeyce etkileyici. Ubirajara Brezilya’da yaşamış Tupiler tarafından konuşulmuş meyyit bir lisan olan Tupice’de ‘mızrağın efendisi’ manasına geliyor. Jubatus ise Latince’den yeleli yahut doruklu manasında kullanılıyor.

Omuzlarındaki ilgi alımlı çubuk gibisi yapı sebebiyle bu yeni cins şimdiye kadar keşfedilen tüm dinozorlardan ayrılıyor. Tıpkı vakitte yeniden David Martill’e nazaran, bu çeşitten tüylere sahip kuş cinslerinin yaptığı üzere, Ubirajara jubatus da çokça gövde gösterisi yaparak tüylerini gösteriş için kullanıyor olabilir.

Ufacık bir tavuk boyutunda ve hatta tüyleri sebebiyle de muhtemelen hayli tavuk üzere görünen ancak etçil olan bu tıbbın dışında, yakın vakitte benzeri bölgelerde daha fazla tüylü dinozor tipi keşfedileceği düşünülüyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir