1. Anasayfa
  2. Uzay

Samanyolu’nun Şimdiye Kadarki En Hassas 3B Haritası

Samanyolu’nun Şimdiye Kadarki En Hassas 3B Haritası
0

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı olarak çalışmalarına devam etmekte olan Gaia gözlemevi tarafından toplanan bilgiler ışığında, galaksimizin ve uzayda süratle hareket etmekte olan yıldızların şimdiye kadarki en hassas 3B haritası ortaya çıkarıldı.

MIT Technology Review tarafından aktarılan bilgilere nazaran son bilgiler, Güneş sisteminden 326 ışık yılı uzaklıktaki yaklaşık 300.000 yıldızın son derece hassas ölçümleriyle birlikte 2 milyardan biraz daha az sayıda yıldızın yerini ve hareketini nokta atışı gösteriyor.

Samanyolu’nun şimdiye kadarki en hassas haritası bu formda görünüyor

324a5acec34cc50df3be1297064d498a414ede54

Oluşturulan yeni 3B harita, harika bir görsellik sunmasının yanı sıra Güneş sisteminin Samanyolu’ndaki hareketi hakkında da yeni bilgiler sağladı. Buna nazaran yıldızımız, galaksinin merkezine doğu saniyede 7 milimetre ivme kazanarak ilerliyor.

Kelam konusu misyonun asıl gayesi, Samanyolu’nun nasıl oluştuğu, Güneş sistemi ve öbür yıldız sistemlerinin yazgısı, kozmosun genişlemesinin tam olarak nasıl gerçekleştiği üzere gibi sorulara karşılık bulmak. Fakat varsayım edebileceğiniz üzere bunun için öncelikle yıldızların ve galaksilerin pozisyonlarının ve suratlarının hassas bir halde ölçülmesi gerekiyor.

Aslına bakacak olursak Gaia’da yürütülmekte olan çalışmanın 2022’de sona ermesi planlanıyordu lakin gözlemevinde kullanılan teleskobun beklenilenden çok daha uygun iş çıkarması, vazifenin 2024 yılına kadar uzatılabileceği ihtimalini doğurdu. Gaia teleskobu emekliye ayrıldığında galaksimizdeki 2 milyardan fazla objeyi kataloglamış olacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir