NASA, uzun bir ortadan sonra tekrar Ay’a ayak basmak istiyor. Üstelik bu sefer gruba ortasına bir bayan, bir de siyahi astronot alınacağı biliniyor. Testlerde yaşanan aksilikler nedeniyle proje daima olarak ertelenmiş olsa da gitmekte kararlılar. Pekala Artemis 1 fırlatması ne vakit olacak?
Artemis 1 fırlatması için gözler yaz sonuna çevrildi!
NASA tarafından yapılan son açıklamaya nazaran, sorunlu süreç büyük ölçüde aşıldı. Bu nedenle artık daha fazla beklemeye gerek yok. Şayet yeni bir aksilik çıkmaz ise Artemis 1 fırlatması bu yaz, Ağustos’un son haftası yahut Eylül’ün birinci birkaç günü içerisinde gerçekleşecek.
Tabii bu fırlatma, Ay’a insan gönderme görevinin birinci ayağını oluşturuyor. Burada mürettebatsız bir formda fırlatılan roket muhakkak bir yörüngede yoluna devam ederken daima olarak denetim edilecek. Bilhassa hayat takviye üniteleri ve problemlerin yaşandığı yakıt üniteleri incelenecek.
Daha sonra ise Artemis 2 isimli aracın fırlatması ve ikinci test uçuşu yapılacak. Burada her şeyin kusursuz olması planlanıyor. Çünkü projenin 3. ayağı olan Artemis 3 misyonunda beşerli bir biçimde Ay’a gidilecek. Ancak bu öteki 2 vazifenin 3 yıl içerisinde yapılacağı belirtiliyor. Yani Ay’da zıplayan astronotları 2025 yılında göreceğiz.
NASA, Ay’da madencilik yapacak!
Dünya üzerindeki yeraltı kaynakları yavaş yavaş tükeniyor. Bu husus üzerinde çalışma yapan bilim insanları ise gözünü uzaya çevirmiş durumda. Çeşitli yeraltı kaynakları için verimli merkezler aranmaya devam ederken birinci çalışma Ay’da gerçekleşecek üzere görünüyor.
NASA tarafından düzenlenen Lunabotics yarışmasında Ay yüzeyi ve altında çalışma yapacak maden kazım araçları yer aldı. 39 farklı üniversiteden gelen gruplar Ay yüzeyini oluşturan regolit isimli malzemeyi en uygun formda kazmak için yarıştı.
Etkinliğe katılmak için kendi üniversitelerinde özel robotlar tasarlayan takımlar, bu süreçte NASA teknolojisinden de yaralanıyor. Başarılı olan gruplar ise robotların sunumu için NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi‘nde bulunan Florida’daki Uzay Eğitimi Merkezi’ne (CSE) davet ediliyor. Müsabakanın sonucunda kazanan Alabama Üniversitesi oldu ve Joe Cosmo Harikalık Ödülü‘ne layık görüldü.
Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!