Bilim dünyası, yakın vakitte büyük ve şaşırtan bir keşfe daha imza attı. Bugüne kadar sistemsiz manyetik malzemelerin soğutulması durumunda atomlarının donduğu görülürken, bunun tam aykırısı tarihte birinci sefer gözlemlendi. Isıtılan bir manyetik malzemenin donduğu görüldü.
4 Temmuz’da Nature mecmuasında yayınlanan araştırmaya nazaran kelam konusu gereç, ‘kendi kendine indüklenen döndürme camı’ olarak tanımlanan ‘neodimyum’ isimli bir element idi. Kelam konusu döndürme camları, demir atomlarının bakır atomları ortasında rastgele dağılması üzere durumlarda oluşan alaşımlara deniliyor. Tüm atomların kuzey ve güney manyetik kutupları farklı istikametlere bakıyor.
Isıtılan element ‘dondu’:
Özellikle mıknatıs imalinde kullanılan neodimyum elementi, tek başına bir mıknatıs üzere davranmıyor. Hatta neodimyumun kendi kendine indüklenen döndürme camı olduğu keşfi, henüz iki yıl önce gerçekleşti. Element üzerinde çalışma gerçekleştiren bilim insanları, bu kere elementin değişen sıcaklıklara nasıl reaksiyon verdiğini görmek istedi.
Element ısıtıldığındaysa ortaya doğal hiçbir şeye uymayan bir sonuç çıktı. Olağan koşullarda, bilhassa mıknatıslarda ısıtılma durumu atomların manyetik kutuplarını sistemsiz yaparken, neodimyumda tam karşıtı gerçekleşti. -268 santigrat dereceden -265 santigrat dereceye ısıtılan neodimyumun öteki gereçlerin soğutulduğu anki yansıyı verdiği görüldü. Yani manyetik kutuplar birbiriyle hizalanıyordu.
Manyetik gereçlerde olağan koşullarda görülmeyen bu durumun şimdi net bir açıklaması bulunmuyor. Lakin bilim insanları, bu garip davranışın arkasındaki nedeni aydınlatmak için yeni çalışmalar yapacaklarını belirtiyor.