Kanada’nın Yukon eyaletinde, 2016 yılında 57 bin yıllık yavru kurt fosili bulunmuştu. Madencilerin çalıştıkları bölgede buldukları bu fosil, uzun müddettir bilim insanları tarafından inceleme altındaydı. Yapılan çalışmalar sona erdi ve fosil ile ilgili hazırlanan makale bilimsel bir mecmuada yayınlandı.
Araştırmacılar, bu fosilin bugüne kadar gördükleri en güçlü mumyaya sahip olduğunu, yavru kurtun tüylerinin ve iç organlarının bile bozulmadığını belirtiyor. Şu anda yaşayan kurtlarla pek bir benzerlik göstermeyen kurtun, buzul çağında yaşadığı saptandı.
Yavru kurt öldüğünde şimdi 7 haftalıktı
57 bin yıllık yavru kurtun vücudu o kadar âlâ korunmuştu ki, araştırmacılar kurtun en son yediği besini bile tespit edebilir durumdaydı. Bilim insanları, kurtun yediği son şeyin geyik ya da bizon olmasını beklerken, midesinde balık fosillerine rastladıklarını lisana getirdi.
Yapılan test ve tahliller sonucu yavru kurtun öldüğünde şimdi 7 haftalık olduğunu tespit eden araştırmacılar, mevt nedenini saptayamadı. Araştırma grubunda vazife alan panteolog Grant Zazula, fosilin buzul çağında Avrupa’da yaşayan kurt çeşitleriyle benzerlik gösterdiğini lisana getirdi. Tıpkı vakitte yavru kurtun buzul çağının sonunda yaşanan nüfus değişikliğini de gözler önüne serdiğini belirtti.