Avrupa Uzay Ajansı‘nın Gaia isimli uzay aracı, yakın vakitte uzaydaki araları görebilmemiz için hayli değerli bir çalışma yaptı. Altı yıl boyunca uzayda bulunan araç, daima olarak 1,3 milyar yıldızın imajlarını aldı. İmgeler ortasındaki farklar sayesinde de yıldızlararası aralar çok daha keskin olarak gözlemlenebildi.
Bu müşahedeler bilim dünyasında yeni tartışmaları ve keşfileri de beraberinde getiriyor. Bunlardan birincisi de kozmosun genişleme suratı oldu. Genişleme suratının daha evvelki iddialarımızdan çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Cihana dair yeni bilgiler
Toronto Üniversitesi’nden astrofizikçi Jo Bovy, Gaia’nın yaptığı ölçümlerin bugüne kadarki en isabetli ve kesin uzaklık tespitleri olduğunu tabir etti. Aracın menzili 1,6 milyon kilometreden fazlaydı.
Kozmologlar için en düzgün yanı ise Gaia’nın yeni katalogunun, üniversal ölçekte baktığımızda çok yakınımızda olan gök cisimlerinin yerleri hakkında verdiği kesin bilgiler oldu. Bu nedenle de yeni bilgiler çağdaş kozmolojideki en büyük tartışmayı alevlendirdi: Hubble tansiyonu olarak bilinen süratli genişleme.
Şimdiye kadarki çalışmalara nazaran cihan, megaparsek başına saniyede 67 kilometre süratle genişliyordu. Yani sabit duran iki cisim ortasındaki uzaklık her saniye daha da artıyordu. Gerçek ölçümler ise suratın daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu da genişleme suratını arttıran kimi bilinmeyenler olduğunu gösterdi.
Sürat 73 kilometre olarak ölçüldü
15 Aralık’ta yayımlanan ve The Astrophysical Journal’de kendine yer bulan bir çalışmaya nazaran kozmosun genişleme suratı megaparsek başına 73,2 kilometre oldu. Yanılgı hissesi ise %1,8 olarak açıklandı. Yani en âlâ durumda bile cihan, daha evvel gözlemlenenden süratli formda genişliyor.
Diğer araştırmacılar da hususla ilgili olarak çalışmalarını yayımlamaya hazırlanıyor. Bu araştırmacıların daha düşük sayılar vereceği fakat tekrar de iddialardan fazlasını sunacağı belirtiliyor. Kesin olan tek şey ise kozmosun durmaksızın genişlediği.