Charles Darwin, 1858 yılında ortaya sunmuş olduğu evrim teorisinde, tüm canlı çeşitlerinin doğal seçilim yoluyla evrim geçirdiklerini ve geçirmeye devam edeceklerini söylemiştir. Bu evrim cinslerini kanıtlayan birçok öge sunulsa da Darwin’in teorisi birçok bilim insanı tarafından tartışmalara sebep olmuş, birtakım beşerler tarafından ise reddedilmiştir.
Darwin’in evrim teorisinin içinde, böceklerin de evrim geçirdikleri, dünyada vakitle uçma yetisini kaybedip artık uçamayan böceklerin de var olduğu bulunuyordu. Monash Üniversitesi’nde misyon yapan bir küme bilim insanı, 161 yıl sonra Darwin’in bu teorisini kanıtlayacak bir araştırma yürüttü.
Sert rüzgarlar, böceklerin uçma yetilerini kaybetmelerine yol açtı
Darwin, adalarda yaşayan ve uçmaya çalışan böceklerin rüzgarın tesiriyle denize savrulduğunu, uçmaktan en çok kaçınan çeşitlerin ise karada kalıp soylarını devam ettirdiklerini belirtiyor. Adalarda bulunan ağır rüzgarların kanatların fonksiyonelliğine olumsuz tarafta tesirde bulunduğunu belirten bu teori, Monash Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada göz önünde bulunduruldu.
Monash Üniversitesi araştırmacıları, son derece sert rüzgarlara sahip olan Subantarktik bölgesinde yaşayan ve artık uçamayan böcekleri inceleme altına aldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, rüzgarın sahiden de böceklerin kanatlarına tesirde bulunduğu gözlemlendi. Araştırma, rüzgarların böceklerin uçmasını güç hale getirdiğini, böceklerin de bu şartlara uyabilmek için daha fazla kanat çırpmak yerine diğer bir yola başvurmak zorunda kaldıklarını gösterdi. Bu alışkanlığı edinen böcekler, vakitle kanat çırpma kaslarını yitirerek, artık uçamayan böcek çeşitleri ortasında yer almaya başladı.