Atomik saatler ya da daha bilindik ismiyle atom saatleri, dünyadaki en hassas saatlerdir. Söylenenlere nazaran dünyanın en düzgün atom saatleri şayet cihanın başlangıcından beri çalışıyor olsaydı, bugüne kadar yalnızca yarım saniyeliğine kapalı olacaklardı. Tekrar de araştırmacılar ve bilim insanları, atomik titreşimleri daha gerçek ölçebilmek ve karanlık husus yahut yerçekimi dalgaları üzere olayları daha düzgün algılayabilmek için daha hassas atom saatleri üzerinde çalışıyor.
Yeni yayınlanan raporlara nazaran Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, bugüne kadarki en hassas atom saatini geliştirmeyi başardı. Fizikçilerin elde ettiği bu muvaffakiyet, bilim insanlarının bundan sonra yapacağı yer çekiminin vaktin üzerindeki tesiri yahut cihan yaşlandıkça vaktin değişip değişmeyeceği üzere araştırmalarda da ziyadesiyle yardımcı olacak.
Mevcut atom saatlerinden daha farklı bir usul kullanıldı:
MIT araştırmacıları, bulgularını Nature üzerindeki bir makalede paylaştılar. Makalede görüldüğü üzere araştırmacılar, dünyanın en hassas atom saati olduğunu belirttikleri atom saatini yaparken mevcut atom saatlerinden daha farklı bir prosedür kullandılar. Bunun sebebi de varsayım edilebileceği üzere çok daha kesin sonuçlar elde etmek.
Araştırmacılar klasik atom saatlerindeki üzere rastgele titreşen atomları ölçmek yerine daha farklı bir tasarım kurdular. Raporlara nazaran atomlar, ‘klasik fizik maddelerine nazaran imkânsız’ olacak bir biçimde birbirleriyle ilişkilendirildi. Ayrıyeten araştırmacıların notlarına nazaran şayet bilim insanları bu salınımları yanlışsız ve tam halde takip edebilirlerse, daha küçük vakit aralıklarını ayırt etmek için atomları kullanabilecekler.