1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Görünmez Pelerin, Nesnelerin Dokunularak Algılanmasını Önlüyor

Görünmez Pelerin, Nesnelerin Dokunularak Algılanmasını Önlüyor
0

J.K. Rowling’in tasarladığı gibi, büyünün bir adım ardını taklit eden bir teknoloji icat etmek için cesur olmak gerekir. Ancak bu tam da Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden(KTE) bilim adamlarının yaptıklarını iddia ettikleri şey. Rowling’in, giyen kişinin başkaları tarafından görülmesini engelleyen görünmezlik pelerinini Harry Potter’a verdiği gibi, KTE ekibi de giyen kişiyi görünmenin haricinde herhangi bir kuvvet ölçme aleti tarafından dahi hissedilmesini engelleyebileceklerini iddia ediyor.
Engellenen duyu görme olmasa dahi nesnelerin herhangi bir duyu organımız tarafından algılanmasını engelleyen teknolojilere ‘görünmezlik pelerini’ deniliyor. Örnekler sadece nesneleri görmemizin engellenmesinin yanında nesnelerden yansıyan ses dalgalarının duyulmasını veya ısılarının algılanmasının engellenmesini de kapsıyor.
En az bunlar kadar etkileyici olansa, bu teknolojiler, Harry’nin pelerini gibi dokunma duyumuzu engellemiyor. Eğer bir nesnenin doğasını gizlemek isteseydik, nesneyi kaplayarak doğrudan hissedilmesini engelleyebilirdik. Yine de, ambalaja dokunan herkes orada bir şeyler olduğunu anlardı.
kR3NSeM
Yine de KTE ekibi içindeki nesneye kalkan görevi görerek sanki orada hiç değilmiş gibi algılanmasını sağlayan materyal ötesi bir polimer üretmeyi başardılar. “Nesnenin etrafını saran yapıyı nesneyi gizleyecek şekilde tasarladık. Bu yapıda, belirlenmiş bir şekilde, dayanıklılık bölgeye bağlı.” diye açıklıyor başarılarını bildiren Nature Communications’ın başyazarı Tiemo Bückmann.
“Aynı Hans-Christian Andersen’in “Prenses ve Bezelye Tanesi” öyküsündeki gibi. Prenses onca döşeğe rağmen altındaki bezelye tanesini hissedebiliyor. Ancak, yeni materyalimiz kullanıldığında, prensesin rahat bir uyku çekebilmesi için tek bir döşek yeterli oluyor.” diyor Bückmann.
Hedeflerine ulaşmak için Bückmann ve meslektaşları, uçları kesişen; ince, uzun hunilerle kristalimsi bir malzeme tasarladılar. Temas noktaları duyuları aldatacak şekilde ayarlandı ki dokunan kişi altındaki objeyi sanki hiç orada değilmişçesine hissedemiyor. Bu yolla kandırılabilen tek şey insan vücudu değil. Yazıda “Ölçülmüş ve hesaplanmış yer değiştirme alanları gerçekten iyi bir gizleme performansı gösteriyor. Bu, birinin nesneleri bu hatlar boyunca elastik olarak gizleyebileceği anlamına geliyor.” şeklinde iddia ediliyor.
“Tam düzenlemenin boyutu ile birlikte bileşenlerin kesinliği mekanik görünmezlik pelerininin geliştirilmesinin önündeki en büyük engellerden biriydi.” diyor Bückmann. KTE laboratuvarında tasarlanan küçük pelerinin pratik olarak bir değeri yok ve ekip bunu, akla gelebilecek uygulamalardan ziyade temel fizik araştırmaları için yaptıklarını söylüyor. Yine de, bir gün, altından geçen kabloları saklayacak halılar veya hafif ve ince, ancak kampçıyı davetsiz ağaç köklerinden veya taşlık zeminden koruyabilecek çadır döşekleri yapabileceklerini söylüyorlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir