1. Anasayfa
  2. Uzay

Sentinel-6 Michael Freilich Uydusu Muvaffakiyetle Uzaya Fırlatıldı

Sentinel-6 Michael Freilich Uydusu Muvaffakiyetle Uzaya Fırlatıldı
0

Airbus tarafından inşa edilen Avrupalı okyanus uydusu Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, ‘Seeing-the-Seas’ (denizleri görmek) misyonuna başladı. 21 Kasım 2020’de uydu, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Uzay fırlatma Kompleksi 4E’den fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık bir buçuk saat sonra, uzay aracından gelen birinci sinyaller Alaska’daki bir yer istasyonu tarafından alındı.

Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, okyanus yüzey topografyasının yüksek hassasiyetli ölçümlerini gerçekleştirecek. Uydu, okyanus yüzeyine olan uzaklığını birkaç santimetrelik bir hassasiyetle ölçecek ve bu dataları haritalamak için kullanacak, her 10 günde bir döngüyü tekrarlayacak ve vazife yedi yıla kadar sürecek.

2020112702254422785

Global deniz düzeyi yükselişini ve okyanus deveranını ölçmenin yanı sıra uydu, atmosferik sıcaklık ve nemin dikey profillerini kaydedecek.

Airbus Dünya Müşahede, Navigasyon ve Bilim Lideri Philippe Pham, “Misyonun bulguları, hükümetlerin ve kurumların kıyı bölgelerini tesirli bir biçimde korumalarını sağlayacaktır. Bu datalar yalnızca afet yardım kuruluşları için değil, tıpkı vakitte kent planlama, bina güvenliği yahut baraj yetkilendirme otoriteleri için de kıymetli olacak. Bilgiler ayrıyeten bilim adamlarının hava durumu kestirimlerini ve kasırga iddialarını daha da geliştirmelerine yardımcı olacak” dedi.

66 derecelik bir eğime sahip 1336 km’lik bir güneş senkronu olmayan yörüngede uydu, gündüz ve gecenin farklı vakitlerinde gelgitler üzere 24 saat boyunca değişebilecek hareketleri ölçümleyebilir.

Global deniz düzeyleri şu anda global ısınmanın bir sonucu olarak yılda ortalama 3,3 milimetre yükseliyor; bu, ağır nüfuslu kıyı bölgelerine sahip ülkeler için tehlike riski doğurabilir.

Sentinel-6 misyonu, Avrupa Birliği Copernicus etraf programının bir modülüdür. İki uyduyu kapsayan bu misyon, Airbus’ın endüstriyel liderliği altında geliştirilmiştir. Bir Avrupa misyonu olmasına karşın Sentinel-6, milletlerarası iş birliğinin de gerçek bir örneğidir: CNES’in takviyesiyle ESA, NASA, EUMETSAT ve NOAA tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir.

Her uydu, radar titreşimlerinin yüzeye çıkması ve tekrar uyduya geri dönmesi için gereken süreyi ölçerek çalışan bir radar altimetre taşır. Hassas uydu pozisyon bilgileri ile birlikte altimetre ölçümleri, deniz yüzeyinin yüksekliğini verir.

Uydu paketi ayrıyeten, atmosferdeki su buharı ölçüsünü hesaplayan ve altimetrenin radar titreşim suratını etkileyen gelişmiş bir mikrodalga radyometreyi de içerir.

Uydu, yaklaşık 1,5 ton ağırlığındadır. Artık Sentinel-6 Michael Freilich ile uydular, okyanus yüzeylerinin uydu tabanlı ölçümlerini toplayacak ve birinci olarak 1992 yılında başlatılan misyonu devam ettirecek. İkinci Sentinel-6 uzay aracının 2025’te misyona katılması bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir