Türk bilim insanları Hasret Türeci ve Uğur Şahin çiftinin kurduğu BioNTech’in koronavirüs aşı çalışmalarındaki ortağı Pfizer‘dan endişlendiren bir açıklama geldi. Pfizer CEO’su Albert Bourla, aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmadığından emin olmadıklarını, incelemelerin yapılması gerektiğini söyledi…
Aşıdan sonra virüsü diğerlerine bulaştırmamız mümkün mü?
Başarılı sonuçların alındığı Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısı için Pfizer şirketinin CEO’su ve İdare Konseyi Lideri Albert Bourla ABD basını için bir röportaj verdi. Bourla’ya yöneltilen ”Aşı yapıldığı halde diğerlerine virüs taşınabilir mi” sorusu ve Bourla’nın verdiği karşılık dikkatlerden kaçmadı. Bourla karşılık olarak “Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmaması konusu incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Şu an bildiğimiz kadarıyla bundan emin olamayız” dedi ve aşı hakkında yeni tartışmalara kapı araladı.
Bildiğiniz üzere kasım ayında Pfizer, aşısının COVID-19’u önlemede yüzde 90‘dan fazla tesirli olduğunu duyurmuş ve ABD Besin ve İlaç Dairesi‘e (FDA) acil kullanım müsaadesi için müracaatta bulunduğunu açıklamıştı.
COVID-19 aşı süreçlerinde rüşvet krizi
Öte yandan Türkiye’nin de 50 milyon doz sipariş ettiği aşıların üreticisi Çinli Sinovac BioTech şirketinin geçmişte çok sayıda rüşvet olayına karıştığı ortaya çıktı. Washington Post‘un haberine nazaran, SARS ve domuz gribi tedavisinde birincilere imza atarak isminden kelam ettiren Sinovac Biotech, Çin’in ilaç düzenleme ve onaylama kurumuna geçmişteki aşı onayları için birçok kes rüşvet vermiş.
Ayrıyeten mahkeme kararlarına nazaran, 2015-2018 yılları ortasında 20’den fazla sıhhat çalışanı Sinovac yetkililerinden rüşvet aldığını itiraf etti. Sinovac şirketindeki Yang soyadlı bir satış vazifelisi de aşıların kullanılmasına teşvik etmek için sorumlu bireye kurul verdiklerini kabul etti. O denli ki Yang, Guangdong‘daki bir hastanenin 5 bin 351 doz Hepatit A aşısı satın alması için yetkiliye 2 bin 441 dolarlık bir komite vermiş.