Tüm dünya, Covid-19 salgınından bir an evvel kurtulma hayalleri kuruyor. Aşıların bulunmasıyla birlikte, bu hayale karşı olan umutlar daha da artmaya başladı. Lakin Dünya Sıhhat Örgütü’nden gelen tasa verici bir açıklamaya nazaran aşılar, salgının önünü bir anda kesemeyecek.
Dünya Sıhhat Örgütü Batı Pasifik Yöneticisi Dr. Takeshi Kasai, birçok ülkenin aşıya erişimde külfet yaşayacağını ve global bağışıklık kazanmanın uzun süreceğini, bu sebeplerden ötürü yakın gelecekte salgının bitmesinin beklenmemesi gerektiğini açıkladı.
“Aşı, salgını yakın gelecekte bitirebilecek gümüş bir kurşun değil”
DSÖ’de misyon alan Hekim Takeshi Kasi, yapmış olduğu açıklamada; Batı Pasifik ülkelerinde kitlesel aşı uygulamalarına fakat 2021 yılının ortasında başlanabileceğini belirtti. 2021 yılının sonlarına yanlışsız risk kümesindeki herkese aşı uygulanabileceğini öngören Takeshi, öteki kümelerde kalan insanları aşılamanın, çok daha uzun sürebileceğini söyledi.
Takeshi, açıklamasında şu kelamları lisana getirdi; “Tünel çok uzun olsa da ucunda ışık görünüyor. Fakat aşı, salgını yakın gelecekte bitirebilecek gümüş bir kurşun değil. Aşıları bulmak öteki bir şey, bu aşıları dünyadaki herkese ulaştırabilmek apayrı bir şey. Aşı uygulanmasına birinci etapta yalnızca kısıtlı sayıda insan dahil olabilecek, bu yüzden de öncelik risk kümesinde olanlara verilmelidir.”
Dünya Sıhhat Örgütü, aşı uygulanırken kendi belirledikleri risk kümesine öncelik verilmesi gerektiğini öneriyor. Bu bağlamda sıhhat çalışanları ve 60 yaş üstündeki beşerler, aşı uygulanması gereken öncelikli küme olarak görülüyor.