1. Anasayfa
  2. İlginç

Kanser Tedavisinde Sevindirici Bir Gelişme Yaşandı

Kanser Tedavisinde Sevindirici Bir Gelişme Yaşandı
0

Bağışıklık sistemimiz kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı en güçlü savunma sınırıdır. Kanserin tespit edilmekten kaçınmak ve bağışıklık hücrelerini zayıflatmak için kimi kurnaz formülleri vardır. Geçtiğimiz aylarda Japon araştırmacılar, bir kanser hastasının T hücrelerini çıkarıp, belli kanser hücrelerini hedeflemek için genetik olarak tasarladığı ve kanseri avlamak için bedene geri yerleştirdiği bir CAR T hücre immünoterapisi deneyi gerçekleştirmişti. Bu sefer farklı bir takım misal tedaviyi kullanarak CAR T hücre immünoterapisi ile kansere karşı savaşa yeni bir boyut kazandırdı.

Washington Üniversitesi’nden bir küme araştırmacı, bir güçlendirici protein eklemenin kanser immünoterapisinin sonucunu değerli ölçüde güzelleştirebileceğini keşfetti. Farelerde yapılan deneyler, proteinin 10.000 kat daha fazla bağışıklık hücresi ürettiğini ve tüm farelerin deney boyunca hayatta kaldığını ortaya çıkardı.

Tedavi metodu proteinin yapısı değiştirilerek geliştirildi

kanser tedavisinde sevindirici bir gelisme yasandi 0 fNOfOibR

Yeni yapılan çalışmada, bilim insanları, T hücrelerinin sayısını artırarak kanserle uğraş etmenin yollarını araştırdı. Bedenin hastalık durumunda T hücresi üretimini hızlandırmak için büsbütün doğal olduğu söylenen interlökin-7 (IL-7) isimli bir protein kullanan araştırmacılar, olağanda bedende çok uzun mühlet yaşamayan doğal proteinin yapısını değiştirerek haftalarca bedende kalmasını sağladı.

Ekip, bu uzun ömürlü IL-7’yi farklı günlerde farelere enjekte etti. Testte birtakım farelere immünoterapi uygulanmazken kimilerine da IL-7 proteini olmadan CAR T hücre tedavisi uygulandı. CAR T hücre tedavisinin akabinde tümör taşıyan ve immün yetmezliği olan farelere uzun tesirli bir IL-7 proteini enjekte edildiğinde, bu farelerdeki CAR T hücrelerinin IL-7 almayan farelere kıyasla on bin kattan daha fazla arttığı gözlemlendi. Ayrıyeten bu CAR T hücrelerinin daha uzun mühlet ziyanlı tümöre karşı savaştığı da gözlemlendi.

İnsanlar üzerinde deneyler yakında başlayabilir

kanser tedavisinde sevindirici bir gelisme yasandi 1 lnXYtlg9

Bu güçlendirilmiş tedavi sayesinde denek farelerin hayatta kalma müddetleri daha da uzadı. CAR T hücre tedavisiyle birlikte IL-7 proteini alan her farenin bedenindeki tümörler deneyin 35. gününde saptanamayacak kadar küçüldü. Ayrıyeten farelerin her biri 175 gün süren deneyin tamamında hayatta kalabildi. Buna karşılık, yalnızca immünterapi tedavisi olan farelerin ise ortalama 30 gün hayatta kaldığı saptandı.

Farelerde yapılan deneylerin insanlarda da tıpkı etkiyi göstermediği durumlar olabiliyor lakin uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara nazaran IL-7 proteini ile güçlendirilmiş CAR T hücre tedavisinin beşerler üzerinde yapılacak klinik deneylerinin, bir çeşit lenfomaya sahip olan hastalarda yakında başlaması bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir