1. Anasayfa
  2. Uzay

Güneş Sisteminde Tuhaf Bir Cisimcik Dolanıyor!

Güneş Sisteminde Tuhaf Bir Cisimcik Dolanıyor!

Yukarılarda işler ilginçleşmeye ve etkileyici olmaya devam ediyor. Bir grup astronom geçtiğimiz günlerde yörüngemizde dolanan bir asteroit keşfettiler. Üstelik bu asteroiti ufak gezegenleri aldıkları kategoriye yani Planetoid kategorisine alan uzmanlar, tuhaf cisimciğe isim olarak da Niku adını verdiler. Peki Niku’yu tuhaf kılan ne?

Çince’de manası “Esrarengiz” olan Niku’nun en tuhaf yanı; kendi yörüngesinin 110 derecelik bir eğime sahip olduğu halde, Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerle aynı yönde değil aksine dünya ve diğer gezegenlerin tersine doğru hareket etmesi!

gunes-sistemi-ters-yonlu-harekte

Aynı zamanda Niku, diğer özellikleri ile de dikkat çekiyor. Şöyle ki; Niku, Neptün’den 160.000 kat daha fazla sönük ve minik gezegenin yarı çapı ise 200 kilometre civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu cismin ortaya çıkarılması ile birlikte 2008 yılından beri ikinci defa Güneş Sisteminde ters yönlü bir hareketi olan gezegenin keşfi gerçekleşmiş oldu. Bu durum uzmanlara; Güneş Sistemimizde diğer gezegenlerin tersi yönde hareket eden gezegenlerin veya cisimciklerin sayısının sandığımızdan fazla olabileceğini düşündürüyor.

gunes-sistemi-hareket
Dünyamızın Güneş Sistemindeki Yıllık Hareketi

 

Harvard Astrofizik Merkezi kurucularından Matthew Holman bu keşife; “Bu buluştan çıkarmamız gereken en önemli şey; güneş sistemimizi henüz tam anlamıyla çözemediğimizdir” sözleri ile yorum getirdi.

Pan-STARRS 1-ters-yonlu
Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System 1 Survey

 

Ayrıca bu yeni keşif Hawai’deki Haleakala Maui dağında bulunan Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System 1 Survey ( biraz uzun değil mi 🙂 ) cihazı ile yapılmış. Bu kadar uzun bir isme sahip teleskobun kısaltması da Pan-STARRS 1 olarak geçiyor.

Kaynak: http://www.iflscience.com/space/there-is-a-rebellious-little-object-orbiting-weirdly-around-the-solar-system/