1. Anasayfa
  2. İlginç

Uzaydan Dünya nasıl görünüyor? Belki de hiç görmediğiniz kareler!

Uzaydan Dünya nasıl görünüyor? Belki de hiç görmediğiniz kareler!
0
uzaydan dunya nasil gorunuyor belki de hic gormediginiz kareler 0

Bu içeriğimizde sizler Dünya’nın Uzaydan nasıl göründüğüne dair fotoğrafları incelerken, biz de Dünya ile ilgili bazı şaşırtıcı bilgileri paylaşıyor olacağız.

Dünya Nedir?

Dünya bizim ana gezegenimizdir. Bilim adamları, Dünya’nın milyarlarca yıl önce oluştuğunu düşünüyor. Güneş sistemindeki dört gezegen Dünya’dan daha büyüktür. Üç gezegen daha küçüktür. Güneşe en yakın üçüncü gezegendir. Sadece Merkür ve Venüs daha yakındır.

uzaydan dunya nasil gorunuyor belki de hic gormediginiz kareler 1 WhWyUa5e

Dünya, bol miktarda suya sahip olduğu bilinen tek gezegendir. Sıvı su yaşam için önemlidir. Dünya, yaşamın bulunduğu tek gezegendir.

uzaydan dunya nasil gorunuyor belki de hic gormediginiz kareler 2 55vZLXiS

Dünya Neye benziyor?

Uzaydan Dünya, beyaz girdapları olan mavi bir bilye gibi görünüyor. Bazı kısımlar kahverengi, sarı, yeşil ve beyazdır. Mavi kısım sudur. Su, Dünya’nın çoğunu kaplar. Beyaz girdaplar bulutlardır. Kahverengi, sarı ve yeşil kısımlar karadır. Beyaz kısımlar ise buz ve kar.

Ekvator, Dünya’nın merkezini çevreleyen hayali bir çizgidir. Haritacılar bu çizgiyi Dünya’yı ikiye bölmek için kullanırlar. Kuzey yarısına Kuzey Yarımküre denir. Güney yarısına Güney Yarımküre denir. Dünyanın en kuzey noktası Kuzey Kutbu’dur. Dünyanın en güney noktası Güney Kutbu’dur.

uzaydan dunya nasil gorunuyor belki de hic gormediginiz kareler 3 JOJlnyJN

Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Nasıl Biliyoruz?

İnsanlar Dünya’nın yuvarlak olduğunu yaklaşık 2000 yıldan fazla bir süredir biliyorlar! Gezegen hakkında bilgi edinmek için eski Yunanlılar gölgeleri ölçtüler. Yıldızları incelediler. Dünyanın çevresini bulmak için matematik kullandılar (Dünya çevresinde ne kadar uzakta). Ay tutulmaları sırasında Dünya’nın ay üzerindeki yuvarlak gölgesini gördüler. Türklerin de uzay çalışmalarında önemli keşifleri vardır. Örneğin; El Fergani, Güneş’in kendine özgü hareketi olduğunu ilk kez keşfeden, Türk ve Müslüman astronomdur.

Bugün, bilim adamları Dünya’nın şeklini, yerçekimini ve dönüşünü ölçüyor. GPS ve diğer araçları kullanırlar. Onların ölçümleri Dünya’nın yuvarlak olduğunu gösteriyor. Uydular ve astronotlar tarafından uzaydan çekilen fotoğraflar da Dünya’nın eğrisini gösteriyor.

Ancak Dünya yuvarlak olsa da mükemmel bir küre değildir. İki kutbu hafif düzdür. Şekli ise, zaman içinde çok az da olsa sürekli değişir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir