İçindekiler
Uzun yıllardan beri bilim adamları arasında antik Mısırlıların keskin objeleri yapmak için meteor parçaları kullandığı tartışmaları süregeliyor. Geçtiğimiz günlerde Tutankhamun’un mezarında bulunan bir hançere yapılan analizlerden gelen haberler de bu fikri destekler nitelikte.
Meşhur Firavun Tutankhamun Kimdir?
Öncelikle MÖ 1332- MÖ 1323 yılları arasında Mısır’da hüküm sürmüş olan Firavun Tutankhamun’u biraz tanıyalım. 18 Yaşında ölmesine rağmen Mısır firavunları arasında en popülerlerinden biri olan Tutankhamun sadece 9 yaşlarında tahta çıkmıştı. Kral olur olmaz üvey kardeşiyle evlenen Tutankhamun döneminde genel bir barış havası hâkimdi. Sadece 9 yıl hüküm süren Tutankhamun’un mumyasından elde edilen bilgilere göre generallerinden biri olan Horemheb’in genç firavuna suikast düzenlediği varsayılıyor. Fakat her şey genç yaşta yaşamını yitiren firavunun ölümünden sonra başlıyor. Mezarında kimin yazdığı bilinmeyen uyarılar bulunan firavunun gerçekten de öldükten sonra efsanesi hüküm sürüyor. “Mezara dokunanlara ölüm gelecektir” gibi ifadelerin bulunduğu mezar yıllardır sırrını koruyor.
İşte mezarı da kendisi de sırlarla dolu olan bu firavunun hançerinde bulunan başka gezegenden geldiği düşünülen metal kalıntıları akıllara şu soruları getiriyor:
Dünya üzerinde bol miktarda demir gibi metaller bulunmasına rağmen hançer için neden meteorun üzerindeki metaller tercih edildi ?
Yakın geçmişe kadar Mısırlıların demir işleme konusunda yetenekleri olduğunu bilmiyorduk. Nil nehri ve çevresinde bulunan arkeolojik kalıntılarda herhangi bir demir obje bulunamamıştı. Demir metali Mısır’da Tutankhamun öldükten sonra altın kadar değerli bir malzeme haline geldi.
Yeryüzünde bilinen en demir kaynakları genellikle diğer metallere bağlanmış şekilde bulunurlar. Bu durum demirin diğer değersiz , düşük kaliteli metallerden ayrışması için dövülmesine veya eritilmesine yol açar. Antik Mısır’da bu işlemlere ait kalıntılar bulunamadığı için demir işlemeciliği yapılmadığı düşünülüyor.
Mısır ve Sina yarımadasından elde edilen yazılı eserlere göre iki bölgede de bol miktarda demir cevheri bulunmaktaydı. Fakat elde edilen verilere göre demir cevheri çoğunlukla makyaj yapmak veya resim çizmek için pigmentasyon oluşturmak amacıyla kullanıldı. Ancak unutulmaması gerekir ki o bölgede bulunan demirin kaliteli olmaması durumu da keskin obje yapımında kullanılmamasının bir sebebi olabilir.
Peki Tutankhamon’un Hançeri İçin Neden Meteor Tercih Edildi ?
Yazının başında belirttiğimiz gibi Tutankhamon’un hançeri üzerinde yapılan araştırmalar hem demir metaline işaret ediyor hem de bu metalin bizim gezegenimize ait olmadığını ortaya koyuyor. İki olasılık var :
İlki meteordan elde edilen demir cevheri Mısır’da bulunan demir cevherlerine oranla daha kaliteli olduğu için dövme veya eritme işlemlerinden geçmemiş olabilir. Bu da bize neden demir çekiçleri gibi kalıntılara ulaşamadığımızı açıklar.
İkincisi ise gökten düşen meteor Mısırlılara sembolik olarak önemli gelmiş ve bu meteordan krallarına hançer yapmış olabilirler.
Komplo teoriciler tarafından ortaya atılan üçüncü ve uçuk bir olasılık var ki o da ;
Tutankhamon’u uzaylıların ziyaret edip bu hançeri ona hediye etmiş olabilme olasılığı.
Peki sizce mezarı sırlarla dolu olan Tutankhamon’un hançerinde meteor kalıntılarının ne işi var ? Gerçekten de uzaylılar ziyaret etmiş olabilir mi ? Kim bilir belki de sırrı çözülemeyen piramitlerin açıklaması da budur…
Kaynak : http://www.iflscience.com/editors-blog/why-did-tutankhamun-have-dagger-made-meteorite/