Japonya Uzay Havacılık Keşif Ajansı JAXA, altı yıl evvel Hayabusa2 uzay aracını fırlatmıştı. Bu aracın emeli, Ryugu asteroidinden örnekler toplayarak gezegenimize geri getirmek olarak açıklanmıştı. Vazife artık tamamlanmaya epey yakın.
Bilim beşerlerine Güneş Sistemi’nin kökenini daha güzel anlamalarını sağlayabilecek bilgiler vermesi beklenen çalışmada artık neredeyse sona gelinmiş durumda. Bu gece aracın dünyaya dönmesiyle birlikte vazifenin uzay kısmı tamamlanmış olacak.
Bir yıl evvel örnek almıştı
Yaklaşık bir yıl evvel Hayabusa2, Ryugu asteroidinden taş örnekleri toplamayı başarmıştı. Bu asteroidin yörünge çapı yaklaşık 300 milyon kilometre olarak hesaplanmıştı. Araç sonunda Dünya’ya olan seyahati tamamlamaya yaklaştı.
JAXA mühendisleri yaptıkları açıklamada, araçtaki örnek kapsülünün Dünya’ya yaklaşık 220 bin kilometre aralıkta ayrıldığını ve ince denetim için operasyon başlatıldığını belirtti. Kapsülün gelişi ise canlı yayınlanacak.
Yayında birinci olarak bir ateş topunun görülmesi ve sonrasında da kapsülün atmosferde seyahatini tamamlaması bekleniyor. Kapsülün üstünde bulunan ısı kalkanları sayesinde yapısı ve içindeki pahalı yükü de çevresel etmenlerden korunmuş olacak.
Yayın 1 saatten uzun sürecek
Yapılacak olan yayın 70 ila 90 dakika ortasında bir mühlete sahip olacak. Yeryüzüne 75 kilometre uzaklıktan kapsül atmosfere girecek. Son 10 kilometrelik aralıkta ise kapsülün paraşütü açılacak. Sonrasında da inişi beklenecek.
JAXA, inişin gerçekleşeceği bölgeden rahatça sinyal alabilmek için çeşitli uydular da kullanacak. Kapsül inişten sonra daima olarak kesin pozisyonuna dair sinyaller gönderecek. Grup ayrıyeten bu vazifede çeşitli denizci radarları, dronelar ve helikopterler de kullanacak. Böylelikle kapsül ve asteroidden toplanan örnekler en kısa müddette incelemeye alınabilecek. Yayın, JAXA’nın aşağıda yer alan temasından canlı izlenebilecek.