Bir süperiletken tarafından yakalanan güçlü manyetik alan için rekor kırıldı. Bu olay sıradan görünebilirdi çünkü rekorlar sık sık kırılıyordu ama bu sefer 11 yılda ilk kez bir ilerleme oldu.
Süperiletkenler hiçbir rezistans olmadan elektriği iletme kabiliyetleri ile bilinirler. Manyetik alanları da etkiliyorlar ama süperiletkenlikleri hem sıcak derecelere hem de geniş manyetik alanlara duyarlıdır.
Tesla 17.2 kayıtlı rekor 2003 de belirlendi ve rekor birçok denemeye rağmen böyle kaldı ta ki Profesör David Cardwell Superconductor Bilim ve Teknoloji de Cambridge Üniversitesi’ndeki ekibi 17,6 alanını elde ettiğini açıklayana kadar.
“Yüksek” sıcaklık süperiletkenleri, sıvı azotun kaynama noktasının üzerinde çalışın olanlar (-196 ° C) metal oksitlerle yapılır, ama hangi metal kombinasyonun daha iyi çalıştığına dahil kötü bir anlayışımız var ve birçoğu için deneme yanılma yapıyoruz.
Bu rekor 25mm gümüş katkılı bor karbon gadolinyum oksit (GdBCO) taneleri ile yapıldı. Bakır oksitli ince levhalar arasına yerleştirildiler ve alan taşıma kapasitelerini en üst düzeye taşımak için mikroyapıları modifiye oldu.
Eğer güvenli bir şekilde büyük alanlar olabilirse, potansiyel çok yüksek. Süperiletkenler zaten diğer bilimsel donanımları arasında MR tarayıcıları ve kütle spektrometre de kullanılır.
Akıllı şebekeler ve manyetik raylı trenler yaratmada kullanılması umut ediliyor ve elektriğin farklı depolama sistemlerinde. “Alanlarda küçük artışlarla kazanabilecek gerçek potansiyeller var” diyor Cardwell.
Alanın gücüne ek olarak Cardwell malzemelerin yapıldıkları şeklin oldukça kolay olmasından heyecanlı “Günlük kullanım için uygulanan kütle süper iletkenler görmek için, nispeten standart işlemlerle imal edilebilir gerekli özelliklere sahip süper-iletken malzemenin büyük tanelerine ihtiyacımız var” diyor.
Stephen Luntz