Uzay ajansı NASA, uçuş yazılımı ve test donanımlarının teslimatındaki gecikmeler nedeniyle Psyche asteroit keşif görevini askıya aldığını açıkladı. Başlangıçta bu yıl için planlanan metal asteroit misyonu, devasa asteroidin incelenmesi ve kaynaklarının kullanılmasını ele alacak.
Metal yüklü asteroit: Psyche misyonu askıya alındı
NASA’dan gelen son açıklamada, Psyche için geliştirilen uzay aracının, 11 Ekim’deki fırlatışından evvel beklenmedik gecikmeler yaşadığını söyledi. Uçuş yazılımını test etmek için kâfi vaktin olmayacağını lisana getiren ajans, fırlatmanın belgisiz bir vakte ertelendiğini açıkladı.
Ajans, uçuş için bir vakit çizelgesi de oluşturmuştu. Uzay aracı 11 Ekim tarihinde fırlatılmış olsaydı, 2026’da Psyche’ye ulaşacaktı. Ama metal asteroidi inceleme misyonunun ne vakit başlayacağı şimdi aşikâr değil. Yeni araştırmanın 2023 yahut 2024’e sarkacağı ve aracın 2029 yahut 2030’da Psyche’ye varacağı varsayım ediliyor.
NASA yöneticisi Laurie Leshin tarafından verilen demeçte, “Fırlatmayı erteleme kararı kolay değildi, lakin gerçek karar olduğuna inanıyoruz” tabirleri kullanıldı.
ABD’li uzay ajansının devasa misyonu, metal açısından varlıklı bir asteroidi birinci sefer detaylı olarak keşfetmeyi amaçlıyor. 16 Psyche olarak asteroidin tam kıymeti şu anda belgisiz, fakat bugüne kadar yapılan araştırmalar doğrultusunda kıymetinin 10 kentilyon doları bulabileceği düşünülüyor.
Ayrıca NASA’nın keşif vazifesi için bütçesel sıkıntılar yaşadığını da göz gerisi etmemek lazım. Psyche misyonuna ayrılan 985 milyon dolarlık bütçenin 717 milyon doları harcandı, lakin buna karşın vazifenin ne vakit yapılacağı bilinmeyen.
Psyche keşif vazifesindeki gecikme, öteki bir gezegenler ortası programın da ertelenmesine yol açtı. Janus isimli iki sonda, Psyche’ye gidecek uzay aracıyla birlikte 1996 FG3 ve 1991 VH asteroitlerini inceleyecekti. Lakin bu iki araştırma vazifesi de askıya alınmış oldu.
Siz NASA ve Psyche araştırma vazifesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!