Kalp hastalığı dünyada bir numaralı ölüm nedenidir. Yaklaşık 50.000 kişi, nakil için aday olsa, sadece yaklaşık 5,000 her yıl yapılmaktadır.
Ilk kalp nakli ameliyatı Cape Town, Güney Afrika’da 1967 yılındaydı. 25 yaşındaki kadın, bir araba kazasında öldükten sonra, onun kalbi 55 yaşındaki adama verildi. Ne yazık ki, adam sadece 18 gün sonra öldü. İlk ameliyatlarda reddetme sık görülüyordu ve hastalar birkaç haftadan daha fazla yaşamıyordu ve bu yüzden pek yapılmazdı. .Önümüzdeki yıllarda, titiz doku eşleştirme ve geliştirilmiş ilaçlar yaşama oranları arttırmıştır.
Bugün, bağışlanan kalplerin alıcıların yaşam oranları bir yıl sonra% 90 ve beş yıl sonra % 74 dir. Kök hücrelerinden yedek organlar ilgili araştırma ilerlemeye devam ettikçe, bu oranlarda artış umuluyor.
Potansiyel alıcılar ameliyat öncesi psikolojik değerlendirmeye tabi tutuluyorlar ve emin olmak için doku türü konusunda çeşitli testler verilir ve yeni bir organ ile yaşamak için yeteri kadar sağlıklı olduğuna bakılır. Donör den kalp müsait olduğunda, alıcı seçimi bir dizi faktöre dayalı: bekleme listesindeki sıra, teşhis ve donörle olan yakınlık.
Herkes nakil için hazır olduğunda, alıcı genel anestezi altında bir kardiyopulmoner bypass makinesine bağlanır. Kan kalpten tamamen çevrildiğinde, eski kalp alınıp donörden gelen yenisi yerleştirilir. Yeni kalp yerine dikilir ve kan kalbe geri yönlendirildikten sonra, kalp atışı ile şok olacaktır. Kapatmadan önce, cerrah kalp herhangi bir sızıntı olmadan düzgün işlediğini izleyecektir.
Çok açıktır ki, bu süreci grafik olarak gösteren aşağıdaki video çok şaşırtıcı. Demek istediğim, bir insan kalbinin göğüs kafesinde çıkarılmasını izleyeceksiniz, lütfen takdir edin.
Lisa Winter