Geçtiğimiz pazar günü, Güneş’te son üç yılın en güçlü patlaması meydana geldi ve patlamanın büyüklüğü, M4.4 olarak ölçüldü. Orta büyüklükte patlamaları temsil etmek için M sınıfı kullanılırken, daha küçük olanlar için A, B ve C, en büyük patlamalar içinse X sınıfı kullanılıyor. Richter ölçeğine benzeri halde her harf, bir evvelkinin 10 misli kuvvette. Yani M sınıfı bir patlama, C-sınıfından 10 kat daha büyük.
Yaşanan olay, son üç yılın en büyük Güneş patlaması olsa da uzmanlar dışında fark edilmesi hayli güç. SpaceWeather’dan Dr. Tony Phillips, bahis hakkında yaptığı açıklamada “Amatör telsiz operatörleri ve denizciler, 20 MHz’in altındaki frekanslarda tuhaf yayılma efektleri fark etmiş olabilir. 10 MHz’in altındaki birtakım yayınlarsa tamamıyla söndü” tabirlerini kullandı.
Güneş, patlamanın bir kısmını tutmuş olabilir:
Bunun sebebi, Güneş’in kendisinin, saçılanların bir kısmını bloke etmesi olabilir. Bu noktada Dr. Phillips, patlama alanının Güneş’in güneydoğu kısmının art tarafında kalması nedeniyle kitlesinin patlamanın bir kısmını tutmuş olabileceğini tez etti. Bu da patlamanın X sınıfı olay olabileceği manasına geliyor.
Plazma ve buna eşlik eden manyetik alandan oluşan taçküre kütle atımı, uzaya yanlışsız fırladı. Uzmanlara nazaran bu türlü bir patlama Dünya’ya çarpsaydı gezegende güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanabilirdi. Patlamanın meydana geldiği Güneş lekesi, birkaç gün içinde Güneş’in Dünya’ya bakan kısmına hareket edeceğinden bu hafta içinde bu türlü bir olayın meydana gelebileceği söyleniyor.
Güneş, geçtiğimiz eylül ayında genelde bunun üzere büyük patlamaları beraberinde getiren yeni bir periyoda girmişti. Güneş’in faaliyetleri, 11 yıllık döngüsünün yarısına, sonraki azamisine ulaşacağının varsayım edildiği 2025 Temmuz’una kadar artmaya devam edecek.
Bir evvelki en büyük Güneş patlaması ise geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşmiş ve büyüklüğü M sınıfı olarak ölçülmüştü. Bu patlama küçük bir radyo kesintisine neden olurken, yaklaşık üç saat sonra da daha küçük bir C sınıfı patlama meydana gelmişti.