1. Anasayfa
  2. Bitkiler ve Hayvanlar

Hayatın ilk Fosil İzleri Sorgulanıyor

Hayatın ilk Fosil İzleri Sorgulanıyor
0

3.45 giga yaşında olan mikrobik aktivite kalıntıları hayatın en eski fosil izleri olarak kabul edilir. Ama fosillerin yeni bir değerlendirmesi aksini gösteriyor: Bunlar biyolojik kökenli değil.
Özellikle, söz konusu fosillerin ipliksi titanit mikro dokusu vardır, Güney Afrika Barberton Yeşiltaş bölgesinde deniz tabanının lavlarında bulunan kalsiyum titanyum silikat minerali minik tüpler. Izotop yaşlandırma, sıcaklık haritalama ve şekil analizinden sonra, bilim adamları fosil izlerinin üç milyar yıl önce Arkeyan zamanı sırasında deniz tabanında antik bakteri ve diğer mikroplar tarafından yapılan mineralleşmiş tünel kalıntılarını temsil ettiğini savundu. Bu mikropların volkanik camı oymasına bioalterasyon adı verilir.
Ama şimdi, Norveç Bergen Üniversitesi’nden Eugene Grosch ve Nicola McLoughlin göre, bu küçük tüpler yüzlerce ve milyonlarca sonra volkanik kayanın soğumasıyla oluşmuştur, meydana geldiği düşünülen “bioalterasyon” modeline meydan okuyor. Bu çalışmalar geçen ay Ulusal Bilimler Akademisi Tutanaklarında yayınlandı. Resimde, titanit mikro dokusu:
İkili, mikro dokuların bulunduğu ve yıllar öncesine ait olan ve kalbinde milyonlarca doku bulunan kayayı 180 metre delmiş. Okyanus kabuğunun içinde mikropların bugün oluşturduğu minik tüneller ile karşılaştırıldığında filamentler çok büyük çaplara ve çok büyük boyutlardadırlar diyor Grosch Bilim Live da.
Ayrıca uranyumun bozulmasına, yapılan izotoplara ve yakın lav tabakasında soğutma şekline bakıldığında araştırmacılar titanit için daha genç bir yaş tahmin ediyorlar ve mikro dokuların kayanın soğutma koşullarına göre oluştuğunun sonucuna vardılar.

Bilimin açıkladığı gibi, yaklaşık 2,9 milyar yıl önce, magma kayaya girmiş, ısıtmış ve soğuğunca titanit oluşturulmuş.
Janet Fang

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir