1. Anasayfa
  2. Uzay

Titan Okyanusları Ölüdeniz Kadar Tuzlu

Titan Okyanusları Ölüdeniz Kadar Tuzlu
0

titan
Nasa nın Cassini uzay aracından verilere göre Satürn’ün en büyük uydusu Titanın içindeki okyanus Ölüdeniz, dünya üzerindeki en düşük noktada süper tuzlu göl, kadar tuzlu. Bulgular bu hafta İkarus da yayınlandı.
Önceki verilere göre Titan’ın buzlu kabuğu, okyanusla eşdeğer, sert ve şu anda katı donma sürecinde. Son 10 yılda yapılan düzenli Titan üstü uçuşlar sırasında Cassini birçok yer çekimi ve topografya verileri topladı ve bilim adamları dev Ayın yapılış modelini oluşturmak için bunları kullandı.
Yeni verilerde görülen yerçekimi anormalliklerini analiz ettikten sonra, Nantes, Fransa Üniversitesi’nden Giuseppe Mitri liderliğindeki bir ekip altta yatan okyanusun nispeten yüksek bir kalınlığa sahip olması gerektiğini belirledi. Bu Titan okyanusu muhtemelen su ve çözülmüş tuzların son derece tuzlu karışımından, sülfür, sodyum ve potasyumdan oluşuyor. Kalınlığı okyanusa gezegenimizin üzerinde suyun en tuzlu organlarının verdiği tuz kadar vermektedir.
“Bu Dünya standartlarına göre son derece tuzlu bir okyanus,” diyor Mitri bir basın açıklamasında. “Bunu bilmek bizim bugünkü okyanusları yaşamın meskeni görme düşüncemizi değiştirebilir ama koşullar orada geçmişte çok farklı olmuş olabilir.” “Dondurma işlemi, aynı zamanda yüzey ve okyanus arasında malzeme değişimini sınırlar.”
Ayrıca buz kabuğunun kalınlığı ayın etrafında yer yer biraz değiştiğini sapladılar. Buda dış kabuğunun sert olduğunu doğrular ve bu durum okyanus yavaş kristalize olursa ve buza dönerse mümkün. Aksi takdirde ayın şekli her zaman kendini eşitlerdi sıcak balmumu gibi.
Sert buz kabuğun bir diğer sonucu da metan gazın atmosfere çıkışı sıcak noktalara gelir, Hawai adalarını doğuranlar gibi. Şu anda Titan’ın atmosferi yaklaşık yüzde beş metan içeriyor.
Janet Fang

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir