Şirketler, artan yakıt maliyetlerinin de tesiriyle filolarını alternatif araçlarla çeşitlendirmek için yeni tahliller arıyor. Bisikletli teslimat, bu yeni tahlillerin başında geliyor. Güzel haber, artık bisiklet rotalarını destekleyen ve şirketlerin nüfusun ağır olduğu kentlerde teslimatlarını kolaylaştıran bir bulut yazılım var.
RouteQ –son kilometre otomasyonu yapan bulut yazılımı-, teslimat yapmak için bilhassa bisiklet kullanan yahut kullanmayı planlayan şirketlerin ilgisini çekecek yeni bir güncelleme yayınladı. Yazılım, yeni güncelleme ile birlikte teslimat rotalarını oluştururken bisiklet yolu kullanılabilirliğini hesaba katabiliyor ve lojistikçilerin sürat, kargo yükü ve azamî ara için limitler tanımlamasına imkan tanıyor. Bu tahlil, hem klâsik hem de elektrikli bisikletler için kullanılabiliyor.
Uygun maliyetli ve sürdürülebilir
Yeni rota otomasyonu, şirketlerin kent içinde faal teslimat için süratli ulaşımı kolay bir biçimde kullanmalarına, kısa aralı teslimat maliyetlerini düşürmelerine ve yüksek seviyede müşteri memnuniyeti sağlamalarına imkan tanıyacak. Bisikletli kuryelerin, trafik sıkışıklığı yahut park yeri bulma sıkıntılarından etkilenmemesi, teslimatların vaktinde yapılmasını kolaylaştırıyor.
Yüksek enflasyon nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, lojistik şirketlerinin filolarını çeşitlendirme yoluna gitmesine neden oluyor. Buna ek olarak, bisikletle teslimat yapmak sırf düşük maliyetli değil çevreci bir lojistik tahlil olarak da ilgi çekiyor.
Multimodal taşımacılık
Bisikletler, bilhassa İzmir üzere nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu kentlerde epey aktif bir son kilometre aracı misyonu görüyor. Kuryeler, “feeder” ismi verilen araçların (genellikle kamyon yahut kamyonetler) teslimat yapılacak alanın merkezine getirdikleri kargoların dağıtımının son kilometresini üstlenerek teslimat sürecini epeyce hızlandırabilir. RouteQ algoritması bu cins multimodal nakliyat zincirlerinin kurulmasına yardımcı oluyor.
Yeni güncellemede, rotayı planlayan lojistikçinin her bir kuryenin hangi taşıma modunu kullandığını belirtmesi kâfi. Araç dizini hâlihazırda kamyonlar, binek arabalar ve yaya teslimatı için dayanak içeriyor, artık bu seçenekler ortasında bisiklet dayanağı de olacak.
Yolda daha güvenli
Algoritma, rota oluştururken merdivenlerden, yer altı ve yer üstü yaya geçitlerinden kaçınırken bisiklet yolları, yaya yolları ve parklara öncelik veriyor. Yeniden de teslimat için karayolu kullanımı gerekiyorsa ağır otoyollar yerine trafiğin az olduğu sokakları seçiyor. Şayet oluşturulan rota karayolu kullanımı içeriyorsa bisikletli kurye bununla ilgili evvelce bir ihtar alıyor. Bisiklet için optimize edilmiş bir rota, kuryenin yollarda inançlı bir sürüş yapmasını, dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmasını ve müşteriye daha kolay bir biçimde ulaşmasını sağlıyor. (BSHA – Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı) Kaynak : Basın Odam