1. Anasayfa
  2. Uzay

Nasa, Güneş Sistemi’nden Ürpertici Kayıtları Yayınladı

Nasa, Güneş Sistemi’nden Ürpertici Kayıtları Yayınladı
Solar Sistemi
0

Uzay boşluğu sessiz olmalıdır. Atomlar, ses dalgalarının yayılmasına izin vermemek için bir araya gelerek sessizliği sağlarlar. Ancak sessizlik, hiç ses olmadığı anlamına gelmez. Aslında, duyabilseydik, Güneş Sistemi’ndeki bazı cisimlerin korkunç bir gürültü çıkardığını duyabilirdik.

Diğer cisimleri duyamayız, ancak plazma dalgalarını dönüştürebiliriz. Plazma dalgaları, büyük nesnelerin etrafındaki manyetik alan hatlarında sıkışan elektronların spiral hareketiyle oluşur.

Plazma dalgalarının frekanslarını sese dönüştürürsek, korkutucusu çığlıklarını duyabiliriz.

Her Güneş Sistemi cisminin kendi sesi vardır. Örneğin, Güneş, yüzeyi devamlı hareket eden konveksiyon hücreleriyle çalkalanırken kesinlikle kükreyen bir sese sahip olmalıdır.

Bilim adamları, sesin uzayda yayılabilmesi durumunda, Güneş’i sürekli bir kükreme sesi olarak duyacağımızı tahmin etmişlerdir.

1957’de Sputnik’in fırlatılmasıyla uzaya prob göndermeye başladığımızda, daha fazla veri elde etmeye başladık. Bu veriler arasında, Güneş Sistemi gezegenleri etrafındaki plazma dalgalanmalarını algılayan cihazlar da bulunmaktadır.

Radyo dalgaları, ses değildir. Ancak radyo dalgaları, ses verilerini taşıyabilen ve alıcılar tarafından ses haline getirilebilen bir tür ışıktır. Bu teknoloji, cep telefonları gibi cihazlarda da kullanılır.

Aslında, uzaydaki radyo dalgaları insanlar tarafından duyulabilecek şekilde çevrilmiştir. Bu dalgalar, Dünya’dan uzaya yayılan radyo dalgalarıdır ve topladığımız verilerin doğruluğunu gösterir.

Gezegenlerin etrafında dönen plazma dalgaları bazen ilginç cıvıltılar ve ıslıklar üretebilir.

Dünya’nın sesi, kuşlara veya balinalara benzer. Satürn gibi karmaşık bir sistem olan gezegenin halkalarıyla beraber karmaşık bir ses profili vardır.

Jüpiter’in uyduları da kendi ses profillerine sahiptir. Hem Europa hem de Ganymede, robotik yanıp sönme seslerini andıran plazma sesleri yaymaktadır. Jüpiter’in güçlü morötesi auroralarının ise etkileyici olduğu söylenebilir.

Mars’ın manyetik bir alanı olmasa da, rüzgarlarının nasıl ses çıkardığını biliyoruz. Mars’a iniş yapan InSight ve Perseverance araştırma araçları, Mars’ın ürkütücü ve yalnız seslerini kaydetmiştir.

Uzay, sadece Güneş Sistemi ile sınırlı değildir. Işığı sese dönüştürmek, bilim insanlarının gizli detayları keşfetmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, 250 milyon ışık yılı uzaklıkta bir süper dev kara deliğin sesini dinleyebilirsiniz – gerçekten etkileyici.

Nasa, birçok kaydı bir araya getirerek bir çalma listesi oluşturdu ve bunları NASA Bilim web sitesinde dinleyebilirsiniz. Ayrıca, Space Audio adlı YouTube kanalında daha fazlasını bulabilirsiniz. Eğer gerçekten ürkütücü bir sahne müziği, günlük koşu ya da sadece güzel bir sıcak banyo için uygun bir ses isterseniz, bu kaynaklar işinizi görecektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir