Koronavirüs salgını, dünya genelinde 1,4 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu ve hala de can kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığıyla ilgili olarak ise hala başlarda çeşitli soru işaretleri bulunuyor.
Bu soru işaretlerinden bir tanesi, COVID-19’a yakalanan bir kişinin bir daha bu hastalığa ne vakit yakalanacağı konusu. İşte Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi Üyesi ve Ankara Kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Vazifelisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz bu sorunun yanıtını verdi.
COVID-19’a yakalanan birisini, bir daha bu hastalığa ne vakit yakalanır?
Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, COVID-19’a yakalanıp atlatan birisinin belirli bir müddet geçtikten sonra 2. kere de bu virüsle karşılaşabileceğini söz etti. Kayıpmaz, virüse tekrar yakalanma mühletinin, kişinin geliştirmiş olduğu antikora bağlı olarak değiştiğini lisana getirdi.
Kayıpmaz, hususla ilgili olarak şunları söyledi: “COVID-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ancak bu, ‘Covid-19’u geçirdiniz ve siz artık rahatça gezebilirsiniz’ manasına gelmiyor. Şayet siz yeniden her vakit söylediğimiz o kurallara riayet ederseniz yine bir virüsle müsabaka olasılığınızı en aza indirirsiniz.”
Bu bağışıklık mühletinin 45 güne kadar inebildiğini söyleyen Doç. Dr. Kayıpmaz, hastalık geçirilmiş olsa bile önlemlere uyulması gerektiğini söyledi. Maske kullanımının, toplumsal aranın, paklığın ve kabalık ortamlardan uzak durmanın değerli olduğunu söyleyen Kayıpmaz, şöyle konuştu:
“Bunlar, aslında sizi teorik olarak inançta tutan ve sizi virüs parçacıklarından uzaklaştıran kaba tanımlar. Karşılaştığınız virüs ölçüsünü aza indirmeyi de fiziki aralık ve maske kuralı sağlıyor. Hastalığı geçiren kişi ‘Ben bu hastalığı geçirdim; nasıl olsa bedenimde antikor oluştu ve ben artık önlemsiz bir biçimde dışarıya çıkabilirim, nasıl olsa ben artık güvencedeyim’ diye düşünmemeli.”