Londra King’s College araştırmacıları ve Suffolk Üniversitesi ortaklığında ilk kez yapılan çalışmada, Birleşik Krallık nehir yaban hayatında, geniş çeşitlilikte ve/veya yasal olmayan kimyasal kalıntı bulundu.
Yayınlanan makalede araştırmacılar, tatlısu karidesi (Gammarus pulex) gibi, yaban hayat canlısının, farklı mikro-kirleticilere ne seviyede maruz kaldığını inceledi.
Çevreye zarar verme potansiyeli olan, tüketici ürünleri, ilaç ve uyuşturucularda bulunan, binlerce kimyasal, kullanım sonrası, nehirlere karışabiliyor. Araştırma ekibi, Suffolk Kontluğu’na bağlı 5 avlanma sahasından ve toplamda 15 farklı konumdan örnekler topladı. Şaşırtıcıdır ki, test edilen örneklerin tamamında kokain bulundu. Ketamin gibi yasadışı uyuşturucular, zirai ve tıbbi ilaçlar da, toplanan örneklerde oldukça yaygın.
King’s College’dan başyazar Dr. Thomas Miller, açıklamasında, “Konsantrasyonları düşük olsa da, yaban hayata ve çevreye risk oluşturabilecek bileşikleri saptayabildik” dedi. “Hâlâ devam etmekte olan çalışmamızda, en sık karşıtığımız bileşikler, kokain ve ketamin gibi yasadışı uyuşturucu maddeler ve Birleşik Krallık’da yasak olan, fenuron zirai ilacı oldu”.
Araştırmacılar, herhangi bir etki ihtimalinin düşük olduğunu söylese de, “Suffolk için, kokainin su canlılarında bulunması bir sorun” diyen Suffolk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nic Bury, Birleşik Krallık’ın geneli ve yurtdışındaki benzer durumların çalışmasının yapılması gerekliliğine dikkat çekti. “Çevre sağlığı konusu, kamuoyunda, iklim değişikliği ve mikroplastik kirlenmenin zorluklarından dolayı, çok ilgi görse de, yaban hayata bu ‘görünmez’ kimyasal kirliliğin etkisinin, Birleşik Krallık politikasında daha fazla odağa ihtiyacı var”.
King’s College’dan Dr. Leon Barron, “Yaban hayatta yasadışı uyuşturucuların bu kadar düzenli saptanması şaşırtıcı. Birleşik Krallık’da nice zamandır yasak olan zirai ilaçların saptanması, kaynaklarının belirsizliğinden dolayı farklı bir sorun” diye ekledi.
Araştırmanın bulguları Environment International dergisinde yayınlandı.