1. Anasayfa
  2. Uzay

Bilim adamları, bilinen Evrende en yuvarlak nesneyi keşfettiler

Bilim adamları, bilinen Evrende en yuvarlak nesneyi keşfettiler
0

Geometri doğanın her yerinde – kar tanelerinde altı kat simetri, brokoli’de fraktal desenler ve kırmızı lahana’da Fibonacci spiraller görüyoruz. Fakat mükemmel biçimde oluşturulmuş bir küre mi? Bunu bulmak çok zor.

Uzaydaki tüm bu aylar, yıldızlar ve gezegenler oldukça yuvarlak görünse de gerçek şu ki, eksenlerindeki her dönüşle birlikte düzleşmiş, ezilmiş ve eğik hale geliyorlar. Fakat bilim adamları öylesine yuvarlak bir yıldız bulmayı başardı, bilinen Evrendeki en küresel nesne.

Söz konusu yıldıza Dünya’dan 5.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Kepler 11145123 (veya KIC 11145123) adı verilir.

Güneş Sistemi Araştırmaları için Max Planck Enstitüsü’nden gökbilimci Laurent Gizon’un liderliğindeki bir ekip ve Almanya’nın Göttingen Üniversitesi tarafından keşfedildiğinde, küresel olduğunu belirlemek için bir yıldızbilimcilik tekniği kullandılar.

Tuhaf bir şekilde, yavaş dönen bu gaz küresi, ekseni üzerinde döndüğünde düzleşmemiştir – yuvarlaklığı o kadar güzel bozulmamıştır ki araştırmacılar bilimin en küresel doğal nesnesi olduğunu söylüyorlar.

“[K] epler 11145123 en parlak yuvarlak doğal nesne bugüne kadar Güneş’ten daha yuvarlak ölçüldü” diyor Gizon.

Keşif, çoğunlukla Dünya’da bu şey nasıl bu kadar yuvarlaklaştıysa, doğanın en küresel nesnesi hakkında bildiklerimizi inceleyelim diye bir sürü soru açtı.

Asterosismoloji tekniği, araştırmacıların yıldızların salınımını hesaplamalarına ve bu gezegenin düzlüğünü bulmak için kullanmasına izin verir – temelde bir daire veya kürenin ne kadar düzleştiğini veya sıkıştırdığını.

Yıldızlar, gezegenler ve aylar eksenlerinde döndüğünde, ekvatoryal bölgelerini dönme merkezinden uzaklaştıracak santrifüj kuvvetlerine maruz kalırlar. Bu, bu yuvarlak nesnelerin boyundan çok daha geniş ya da ‘oblat’ olmasına neden olur.

Kozmik bir vücut hızlı o kadar döndürür, ancak KIC 11145123 özellikle yavaş bir dönendir.

Araştırmacılar, Güneş’imizden üç kat daha yavaş döndüğünü ancak boyutu iki kattan fazla olduğunu hesaplıyor.

“Yuvarlaklığın” kesin ölçümleri açısından, yıldızın ekvatoral ve kutup yarıçapları arasındaki farkın sadece 3 km olduğunu hesapladılar – “yıldızın 1.5 milyon km’lik ortalama yarıçapı ile karşılaştırıldığında şaşırtıcı bir sayı; Gaz küre şaşırtıcı derecede yuvarlak “diye bildiriyorlar.

Bu sayıları perspektif haline getirmek için, Güneş’in ekvatorda kutuplardan 10 km daha büyük bir yarıçapı vardır ve topak topraklarımız için bu fark 21 km’dir.

Ekip KIC 11145123’ün yavaş döndürme oranından ziyade daha da düzleştirildiğini söylediği için işler pek fazla değil.

Michael Byrne Anakart için açıkladığı üzere, bir yıldız-sismoloji bir yıldızın içinden çıkan akustik dalgaların frekanslarını ayırma kabiliyetimize dayanır.

“Yıldızın cesaretlerini görselleştirmek için bu dalgaları kullanarak, KIC 11145123’ün dış katmanlarının merkezinden daha hızlı döndüğünü buldular” diyor Byrne.

“Bu, muhtemelen yuvarlak (veya daha az” oblate “) şekle neden olan şey; yüzey ile çekirdek arasındaki kopukluk nedeniyle, yıldız sadece dışardan bakıldığında görülebilecek kadar eğirmiyor.”

Yüzey ile çekirdeği sıyırma oranları arasında bu bağlantıyı kesmenin nedeninin net olmadığı araştırmacılar, yıldız etrafında düşük enlemlerde bir manyetik alan varlığının suçlu olabileceğini öne sürüyorlar.

Araştırmacılar, “Bir manyetik alan dışında, düşürülmüş oblateness için birkaç alternatif açıklama var” dedi. “Bu hassas seviyede, yıldız salınımlarının fiziği daha ayrıntılı olarak incelenmelidir.”

Ekip, rotasyonların ve manyetik alanların şekillerini nasıl etkilediğini görmek için gelecekteki diğer yıldızların üzerindeki tekniği kullanmayı planlıyor.

Kaynak: http://advances.sciencemag.org/content/2/11/e1601777

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir