1. Anasayfa
  2. Beyin

Ne renk görüyorsunuz?

Ne renk görüyorsunuz?
0

Geçtiğimiz yıl sosyal medyayı kasıp kavuran meşhur elbiseyi hatırlarsınız. Hani, Bu elbise ne renk? Başlığı altında paylaşılan elbise. Kimisinin mavi gördüğü kimisinin de gri ve altın sarı renginde gördüğü elbise, adeta bütün gündemi meşgul etmişti. Elbise üzerine düşen ışığın yansımasını her beyinde farklı bir renge karşılık gelmesi olayın yayılmasını sağlamıştı. Hatta bazıları elbisenin gün içerisinde renk değiştirdiğini bile savunmuştu.thedress

Tüm bu yaşananların üzerine Optical Express sitesinin yaptığı deneyde de benzer bir durum gerçekleşti. 3 karenin bulunduğu görselde ortadakine bakılıp ne renk olduğu sorulduğunda farklı cevaplar alındı.

Gelin bu yeni çalışmayı hep birlikte inceleyelim;

Çalışma çok basit bir testten oluşuyor. Tek yapmanız gereken ortadaki kareye (2 numara) odaklanmanız ve 15-20 saniye kadar bu odağı bozmadan sürdürmeniz.

ne-renk-goruyorsunuz

Ne renk görüyorsunuz? ( yorum olarak cevaplarınızı bekliyoruz )

Bu çalışma 1.000 denek üzerinde uygulandığında; deneklerin %64’ü yeşil cevabını verirken, %36’sı ise mavi renk gördüğünü belirtti. İlginçtir ki 1. ve 3. kare görselden atılıp sadece 2.kare sorulduğunda cevapların %90’ı yeşil olmuş.

Ortadaki kutucuk gerçekte hangi renk ?

Optical Express ekibinin aktardığına göre; kutu renginin sayısal RGB değeri çıkarılıp incelendiğinde 0,122,116 değerlerine ulaşılmış. Renklerle uğraşanlar, hemen photoshop programında bu değerleri girip ortaya çıkan renge baktılar bile! Evet teknik olarak da gösteriyor ki ortadaki kare yeşil.

12dAkjipxibUSA

Peki nasıl oluyor da herkes farklı renk görüyor?

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki her insanın algıları ve kavrama yetileri farklıdır. Yani bu rengi herkesin aynı görmesi mümkün değil. Ayrıca birisi için yeşil olan bir renk bir diğeri için mavi olabilir. Çocukluğundan itibaren yeşili, mavi olarak öğrenmiş bir kişi için yeşil rengi , hep mavi olarak kalacaktır. Evet biraz karışık ama üzerinde düşününce anlaşılmayacak bir durum değil. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğe, gökyüzündeki renk pembe olarak öğretilirse; bizim mavimiz, onun pembesi olacaktır.

İkinci bir olasılık ise renk körlüğü. Bu olasılık, kavrama yetilerinden daha çok fizyolojik problemlerden kaynaklanıyor.

Halen mavi mi görüyorsunuz? Kontrol etmekte fayda var 🙂 

Kaynak: http://www.iflscience.com/brain/this-blue-or-green-spectrum-illusion-depends-on-how-your-brain-perceives-color/

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir