1. Anasayfa
  2. Beyin

Çağımızın Hastalığı : Uyku Felci nedir?

Çağımızın Hastalığı : Uyku Felci nedir?
0

Geceleri bir kuvvetin sizi zorla yatağa yapıştırdığını hissettiğiniz ve hatta o yataktan çıkamadığınız oldu mu hiç ? Bazı kesimler bu olayı doğaüstü varlıklara mal ederken bilim dünyası ise “Uyku Felci” olarak tanımlıyor.

Dünya nüfusunun %7.6’sının hayatında en az bir defa uyku felci geçirdiği biliniyor. 2011’de yapılan bir çalışmaya göre ise psikolojik rahatsızlığı olanlarda bu oran 31.9’a çıkıyor. Bazıları için sadece filmlerde rastladıkları bir olay olan uyku felci insanlığın önemli bir kısmının yaşadığı bir sorun.

giphy (1)

Peki tam olarak uyku felci nasıl bir şey?

Bu hastalığı/durumu yaşayan insanların anlattığına göre bir çok formu bulunmakta. Bazıları uyku felci geçirdiği esnada göğsünde büyük bir baskı hissettiğini söylerken bazıları da vücutlarının hiçbir yerini oynatamadıklarını söylüyorlar. Hatta bazıları, kendilerine yaklaşan birinin olduğunu ve değişik halüsinasyonlar gördüklerini belirtiyorlar.

Uykunun REM evresinde yaşanan uyku felci kişinin bilincinin tamamen açık olduğu bir evrede gerçekleşiyor. Halk arasında karabasan olarak da adlandırılan uyku felcinin genelde 2 dakika boyunca sürdüğü düşünülüyor. Tabii bunu yaşayanlara bu 2 dakika 2 saat gibi geliyor.

Uyku Felci Neden Olur ?

Yapılan araştırmaların gösterdiği bazı durumları aşağıda sıraladık fakat Uyku Felci bilim dünyası tarafından tam olarak çözülebilmiş bir olay değil. Yani aşağıdaki nedenlerin dışında bir neden de buna sebep oluyor olabilir.

İşte uyku felcine sebep olan bazı nedenler:

  • Fazla stres
  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Aç uyumak
  • Düzensiz uyku saatleri
  • Sırtüstü yatmak
  • Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri

Uyku Felci Nasıl Tedavi Edilir ?

Uyku felci hastalığının tam tedavisi bilinememekle birlikte uyku kalitesini artıracak yönde yapılan tedaviler başarılı sonuçlar veriyor.

Peki siz hayatınız da hiç uyku felci yaşadınız mı ? Yaşadıysanız neler hissettiniz ? Yorumlarınızı bekliyoruz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir