Plütonyum bir metal olmasına karşın mıknatısa yapışmaz. İçerisindeki eksik manyetizma olduğu düşünülen fakat bir türlü gizemi çözülemeyen plütonyum artık bilim insanlarının da ilgi alanına girmeye başladı. Çünkü bir metalin mıknatısa karşı etki göstermemesi o maddenin çok farklı alanlarda kullanılabileceği anlamına geliyor.
Bir metalde olması gereken özellik plütonyumda olmayınca bilim adamı Marc Janoscheck bu konu hakkında araştırmalara başladı. Tüm nedenin atomların etrafında dönen elektronların farklı davranışlar sergilemesi olduğunu savunan Janoscheck şu anda hipotezini destekleyici kanıtlar bulamıyor.
Normal bir metalde son orbitalde bulunan elektron sayısı sabittir. Örneğin bakırın son orbitalinde bir elektron bulunurken bu sayı demirde ikidir. Plütonyumun temel atom yapısını incelemek için Janoscheck ve ekibi bir nötron ışın demeti yollamıştır. Bu nötron ışıması ile birlikte son orbitalde 4, 5 veya 6 elektronun bulunabileceğini ve bu rakamın sürekli olarak değiştiğini gözlemlemişlerdir. Metaller kararlı yapıda oldukları halde son yörüngesindeki bu değişken yapı mıknatısa yapışmama olarak sonuçlanabiliyor yorumu yapılmıştır.