1. Anasayfa
  2. Bitkiler ve Hayvanlar

Dünyanın En Büyük Yılanı

Dünyanın En Büyük Yılanı
0

Dünyadaki en büyük yılanlar, devasa boyutlara ulaşabilme potansiyeline sahiptir, fakat bazı raporlar abartılı olabilir. En büyük yılanlar genellikle piton ve boa ailelerine aittir. Bu yılanların hangisinin en büyük olduğu, ölçümün ağırlık veya uzunluk üzerinden yapılmasına bağlıdır. İnsan yiyen yılanlar son derece nadir görülen bir durum olup, dünya üzerinde gerçekten devasa boyutlarda sürüngen türleri bulunmaktadır.

Dünyanın en uzun yılanı hangisidir?

image 18

Ağlı pitonlar (Malayopython reticulatus), dünyanın en uzun yılanlarıdır ve Güneydoğu Asya’ya özgüdürler. Ağlı pitonu, dünyanın en uzun yılanıdır ve genellikle 6.25 metreden fazla uzunluğa ulaşır. Pythonidae ailesinin 39 türü arasında en uzun olanıdır.

Kaydedilen en uzun ağlı pitonu 1912’de bulunmuş ve şaşırtıcı bir şekilde 10 metre ölçülmüştür – bu, bir bowling pistinin yarısından fazla uzunluktadır ve bu yılanı bir zürafadan daha uzun yapar.

Ağlı pitonları Güneydoğu Asya’da yaşar ve genellikle yağmur ormanlarında, ormanlık alanlarda ve çayırlarda bulunurlar, ancak habitat tercihleri bulundukları yere bağlı gibi görünmektedir. Myanmar’da, bu zehirsiz yılanlar sadece bakir ormanlarda bulunmuştur, oysa Singapur, Endonezya ve Malezya Borneo’da kanalizasyonlarda da kaydedilmişlerdir.

image 19

Yeni çıkmış bir ağlı pitonu yumurtasının üzerinden sürünüyor. Ağlı pitonları yaklaşık 60 santimetre uzunluğunda yumurtadan çıkar, ancak ömürleri boyunca devasa boyutlara ulaşırlar. Ağlı pitonlarının gövdelerini ağaç gövdelerine sıkıca sararak ve kaslı bir yukarı doğru kuvvet kullanarak ağaçlara tırmandıkları bilinir.

Şimdiye kadar esaret altında tutulan en uzun ve en ağır yılan, Medusa adında bir dişi ağlı pitonuydu. ABD’de tutulan Medusa, 7.67 metre uzunluğa ve 158.8 kilogram ağırlığa ulaşmıştır.

Yeşil anakondalar (Eunectes murinus) da olağanüstü uzun yılanlardır. Ancak, geçmişte abartılı uzunluk ölçümlerine de maruz kalmışlardır, 24 metreden fazla uzunlukta yılanlar iddia edilmiştir. Gerçekte, yeşil anakonda nadiren 6.25 metreyi aşar.

En uzun zehirli yılan

image 20

Kral kobralar, dünyanın en uzun zehirli yılanlarıdır. Bu fotoğrafta, savunma duruşunda uzunluğunu sergileyen bir kral kobra görülmektedir. © Jolly Therattil/ Shutterstock Kral kobra (Ophiophagus hannah), dünyanın en uzun zehirli yılanıdır.

1937 yılında, Malay Yarımadası’ndaki Negeri Sembilan eyaletinde 5.54 metre uzunluğunda bir kral kobra bulunmuştur. Londra Hayvanat Bahçesi’nde tutulan bu yılan, sonunda 5.71 metre uzunluğa ulaşmıştır. Ancak, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, hayvanat bahçesi bombalanırsa ve yılan kaçarsa halkın tehlikeye atılmaması için bu büyük yılan öldürülmüştür.

Beş metreden fazla uzunluk, kral kobralar için alışılmadık bir durumdur, ancak ortalama 3.7-4.6 metre uzunlukları bile onları büyük hayvanlar yapar.

Bu yılanlar, savunma hissettiklerinde veya yüksek çimlerin veya çalıların üzerine bakmaları gerektiğinde uzunluklarını en iyi şekilde sergilerler.

Vücutlarının ön kısmını yaklaşık bir metre yüksekliğe kadar kaldırabilir ve bu duruşta tehditleri kovalayabilirler. Ek bir korkutma taktiği olarak, tıslarlar ve boyun kaburgalarını bir kapüşona dönüştürerek klasik kobra şeklini alırlar.

image 21

Bir müze çalışanı, 1930’larda ölü bir kral kobra örneğini tutuyor. Bu fotoğraf çekildiğinde örneğin yeni müzeye geldiği düşünülüyor.

Bu yılanlar genellikle savaşmaktan kaçmayı tercih ederler.

Kral kobralar, Güney ve Güneydoğu Asya’da ormanlar, mangrov bataklıkları ve ormanlık alan kalıntılarına sahip bazı tarım arazileri dahil çeşitli habitatlarda bulunurlar. Ayrıca yetenekli yüzücülerdir.

Ancak, yaşadıkları alanların çoğunda, Tayland’daki bazı ormanlık alanlar dışında, genellikle yaygın değillerdir.

Kral kobralar, Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından Hassas olarak listelenmiştir. Yaşadıkları bölgelerin bazılarında, habitat kaybı ve sömürü nedeniyle, derilerinin hasat edilmesi, yiyecek ve tıbbi amaçlar için kullanılması gibi sebeplerle, son 10 yılda nüfuslarında %80’den fazla azalma yaşanmıştır.

En uzun deniz yılanı

image 22

Sarı deniz yılanlarının, dünyanın en uzun deniz yılanı türü olduğu düşünülmektedir. © Biodiversity Heritage Library via Flickr (CC BY 2.0) 2.75 metreye kadar uzayabilen sarı deniz yılanı (Hydrophis spiralis), deniz yılanlarının en uzun türüdür. Ancak, toplanan örneklerin çoğu iki metreden kısa uzunluktadır.

Sarı deniz yılanı, Kuzey Hint Okyanusu’nda ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde yaşar, ayrıca Güneybatı Pasifik Okyanusu’nda Yeni Kaledonya yakınlarında da görülmüştür.

Sarı karınlı bir deniz yılanının kürek benzeri kuyruğu Tüm deniz yılanları, sarı deniz yılanı da dahil olmak üzere, suda hareket etmelerine yardımcı olan kürek benzeri kuyruklara sahiptir.

image 23

Bu, sarı karınlı bir deniz yılanının kuyruğudur. © NickEvansKZN/ Shutterstock Bu deniz yılanları hakkında nispeten az şey bilinmektedir. Türün, yüzeyin 50 metre altında kaydedildiği ve genellikle çamurlu kumlu tabanlarda, yılan balıkları üzerinde beslendiği bilinmektedir.

Dünyanın en ağır yılanı hangisidir?

image 24

Yeşil anakondalar, dünyanın en ağır yılanlarıdır. Ancak, geçmişte boyutları abartılmıştır. © LABETAA Andre/ Shutterstock Yeşil anakondalar, dünyanın en ağır yılanlarıdır. Kaydedilen en ağır anakonda 227 kilogramdır. Bu devasa yılan 8.43 metre uzunluğunda ve 1.11 metre genişliğindeydi.

Ağlı piton daha uzun olmasına rağmen, daha incedir. Anakondalar ise daha hantal yapıdadır. Tahminlere göre, 5.2 metre uzunluğundaki bir anakonda, 7.3 metre uzunluğundaki bir ağlı piton kadar ağırlıkta olabilir.

image 25

Bir anakondanın başının yakın çekimi Anakondalar çoğu zamanlarını suda geçirir ve gözleri ile burun delikleri başlarının üst kısmındadır. © Danny Ye/ Shutterstock
Yeşil anakondalar zehirsiz, yalnız yaşayan yılanlar olup Güney Amerika ve Trinidad’da bulunurlar. Çoğunlukla bataklıklarda, sulak alanlarda, yavaş akan derelerde ve nehirlerde zaman geçirirler. Bu nedenle, burun delikleri ve gözleri, büyük vücutları suyun altında kalırken, yılanın suyun üzerindeki avını ve yırtıcıları görebilmesi ve nefes alabilmesi için başın üst kısmında evrimleşmiştir.

Bu yılanların diyeti oldukça çeşitlidir; kaplumbağa ve balıklardan, pecarilere, geyiklere, kapibaralara (dünyanın en büyük kemirgeni) ve hatta nadiren jaguarlara kadar uzanır. Anakondalar, boa ailesine aittir ve avlarını sıkmak için uzun, kaslı vücutlarını kullanırlar.

1912’de Bronx Hayvanat Bahçesi çalışanlarından beşi, canlı bir anakondayı tutarken 1912’de New York Zooloji Parkı’na (şimdi Bronx Hayvanat Bahçesi) varışta büyük bir anakonda bir kutudan çıkarılıyor.

image 26

Resim: Internet Archive Book Images via Flickr ‘Anakonda’ terimi genellikle yeşil anakondaları ifade etmek için kullanılsa da, aslında biraz daha küçük olan üç farklı tür daha vardır: Bolivya anakondası (Eunectes beniensis), koyu benekli anakonda (Eunectes deschauenseei) ve sarı anakonda (Eunectes notaeus). Hepsi Güney Amerika’da bulunur.

En zehirli yılan

image 27

Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanlar, dünyanın en ağır zehirli yılanlarıdır. © Chase D’animulls/ Shutterstock Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılan (Crotalus adamanteus), bir çıngıraklı yılan türüdür ve dünyanın en ağır zehirli yılanı olduğu düşünülmektedir. Özellikle büyük bir birey, 2.56 metre uzunluğunda ve 15 kilogram ağırlığında olmuştur.

Genellikle, doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanlar 5.5-6.8 kilogram ağırlığında ve 1.5-1.8 metre uzunluğundadır.

ABD’nin güneydoğusunda bulunan bu yılan, düzlük ormanları, kıyı ormanları ve çalılık habitatları tercih eder. Sık sık ıslak alanlarda bulunmaz, ancak güvenilir bir yüzücüdür ve ara sıra bataklıklarda ve bariyer resifleri arasında görülebilir.

image 28

Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanın kuyruk çıngırağı Çıngıraklı yılanlar, kuyruklarının uçlarındaki çıngırak nedeniyle bu ismi almıştır. Bu yapı, içi boş birbirine geçen segmentlerden oluşur. Yılanlar kuyruklarını hızla titreştirerek çıngırak sesi çıkarır ve bu sesi potansiyel yırtıcılara karşı bir uyarı olarak kullanır. Yetişkin doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanlar, tavşan ve sincap gibi küçük memelilerle ve küçük kuşlarla beslenirken, gençleri fare ve sıçan yer. Avlarını zehir dolu bir ısırıkla vurduktan sonra, avın yuvarlanıp ölmesine izin verir ve daha sonra yılan onu yer.

Gabon engereği (Bitis gabonica), başka büyük bir yılan türüdür, ancak doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılandan biraz daha hafiftir. Özellikle uzun bir birey, 1.83 metre uzunluğunda ve 11.34 kilogram ağırlığında olmuştur.

image 29

Uzun dişleri açığa çıkmış bir Gabon engereği başı Gabon engerekleri, en uzun dişlere sahip yılan türüdür Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanlar kadar ağır olmasalar da, Gabon engereklerinin dişleri, 55 milimetre ile herhangi bir yılanın en uzun dişleridir. Ayrıca, bir seferde 600 miligrama kadar zehir taşıma kapasitesine sahiptirler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir