Bilindiği üzere bilim, doğal ve fiziki evrendeki hareketleri farklı yöntemlerle sistematik olarak inceleyen çalışmalara verilen genel bir isimdir. Bilim adamı ise herhangi bir bilim dalı üzerine eğitim almış, o alanda kendisini geliştirmiş, ilgili konular hakkında bilgi sahibi olan ve yukarıda belirttiğimiz bilim çalışmaları içerisinde aktif olarak rol sahibi olan kişidir.
Bilim Adamının Özellikleri Nelerdir?
Bilim adamı ya da bilim insanı olarak görev yapan insanların ortak özellikleri bulunur. Zaten bu özelliklere sahip oldukları için diğer insanlara göre daha farklıdırlar ve herhangi bir bilim dalı içerisinde bulunuyorlar. Bilim adamlarının en önemli özelliklerinden bir tanesi çok iyi birer gözlemci olmalarıdır. Birçok insanın bakıp geçtiği herhangi bir şey hakkında bilim adamları çok farklı ayrıntılara takılıp, ilgili şeyden farklı sonuçlar çıkarabilir. Merak duygusu ve araştırıcı olma duyguları da bilim adamlarının ortak özelliklerindendir.
Çevresinde olup bitenleri izlerken bile bilim adamlarının akıllarına onlarca soru işareti takılır ve bu soruların cevaplarını bulmaya çalışırlar. Bilim adamları çalıştıkları konu hakkında sürekli olarak farklı deneyler yapar ve deneylerini büyük bir özenle gerçekleştirir. Bilim insanlarının diğer insanlara göre farklı bir özelliği ise not almalarıdır. Hafızalarında birçok şey ile ilgili bilgi olduğu için çalışmalarıyla ilgili tüm notlarını yazılı olarak alırlar. Son olarak bilim adamları her zaman, her konu için tarafsız ve objektif davranırlar.