Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Yeryüzünden Görmek İster misiniz?

uluslararasi-uzay-istasyonu-nasil-gorebilirim

Bugünlerde popüler olan Perseid meteor yağmurları gökyüzünü şölene çevirmişken, birde buna Uluslararası Uzay İstasyonunun yaptığı geçiş eklendi. Bu yazımızda; 150 Milyar dolarlık maliyeti ile yörüngeye yerleşmiş olan bu devasa yapıyı yeryüzünden görebilmeniz için tüm bilgileri sizinle paylaştık!

Öncelikle yazıyı okumaya başlamadan, Uluslararası Uzay İstasyonu astronotu olan Chris Hadfield’in istasyonun içerisinde çektiği Space Oddity klibini başlatıyoruz!

Space Oddity

Etkileyici, değil mi? En fazla 6 mürettebat ile yörüngede hareket eden istasyon, tam 16 yıldır kesintisiz olarak uzayda süzülüyor. ISS o kadar etkileyici bir geçmişe sahip ki şu ana kadar 15 farklı milletten astronot ve kozmonot bu istasyonda görev yapmış.

Peki bu devasa yapı neden yörüngede?iss3Tahmin edersiniz ki uzay görevlerinde astronotların karşılaşacağı durumları öğrenmek ve Ay, Mars gibi gezegenlere ulaşım için ara üs olarak kullanılması için başlanan proje başarı ile devam ediyor. Aynı zamanda gözlem evi olarak da kullanılan istasyon, tam 400.000 kilo ağırlığında! Bu kadar ağır bir istasyon sanmayın ki ağırlığından dolayı yavaş bir hareket yapıyor. 27.743 km (!) hıza sahip olan bu devasa yapıyı bulunduğunuz bölgenin üzerinden geçerken görmeye hazır mısınız?iss-dunyadanKısaltması ISS olan Uluslararası Uzay İstasyonunu seyretmek aslında hiçte zor değil! Sadece yapmanız gereken bulunduğunuz bölgede ISS’nin saat kaçta hangi gün ve nereden geçeceğini bulmak! Bunu yapmanın iki yöntemi var; Birinci yöntem http://iss.astroviewer.net/ sitesinden bulunduğunuz konumu girerek nokta atışı olarak ne zaman geçeceğini bir yerlere not etmek. İkincisi ise Android telefonunuza kuracağınız ISS Detector programı ile aynı işlemi yapmak.uluslararasiistasyon-gorebilmekPeki bu programlar doğru mu söylüyor nereden bilcez dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Bunu test etmek için tespit ettiğiniz zamanı daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz Stellarium uygulamasına girerek ISS’nin geçip geçmeyeceğine bakabilirsiniz! Biz bulunduğumuz bölgeyi birinci yöntemde bahsettiğimiz siteye girerek bir tarih belirledik ve o tarihi Stellarium uygulamasında girince aşağıda göreceğiniz resimdeki gibi ISS bizi karşıladı 🙂iss-strallium

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık