Türksat 5B uydusu, Elon Musk’ın SpaceX şirketine ilişkin Falcon 9 roketi ile ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral üssünden (geçtiğimiz Aralık ayında) muvaffakiyetle uzaya fırlatıldı. Yaklaşık 6 ay evvel roketten ayrılan uydu, nihayet yörüngede yerini alıyor.
TÜRKSAT 5B uydusu hizmete giriyor!
42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek TÜRKSAT 5B uydusu önümüzdeki günlerde yörüngeye yerleşecek. Hatta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından toplumsal medyada paylaşılana nazaran 14 Haziran 2022’de istenen hizmete girecek.
Türksat 5B uydusu neler getirecek?
Bu sabah Türksat 5B’nin uzaya fırlatılmasıyla bir arada Türkiye’nin faal haberleşme uydu sayısı beşe, toplam uydu sayısı ise sekize ulaşmış oldu. Sabit sınıf uydulara nazaran 20 kat daha fazla kapasite verimliliği sağlayan yeni uydu, Yüksek Verimli Uydu sınıfında bedellendiriliyor.
Türksat 5B, etkin bir formda çalışmaya başladıktan sonra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerine ilişkin bölgelerde hizmet sağlayacak. Ka-Bant yüküyle toplamda 55 Gbps’den fazla bilgi iletimi gerçekleştirecek.
Ka-Bant bilgi iletimi sayesinde öbür uydularla karşılaştırıldığında, 15 katın üstünde daha fazla data akışı sunacak olan Türksat 5B uydusu; bilhassa de havacılık ve denizcilik bölümlerinde büyük rol oynayacak. Birebir vakitte karasal altyapı ile erişilemeyen yerlere ulaşım sağlanarak daha geniş bir internet altyapısı kurulmasına katkıda bulunacak.
4,5 ton fırlatma yüküne sahip Türksat 5B, 15kW güç kapasitesi ve yeni jenerasyon elektrikli itki sistemine sahip. 35 yıldan fazla ömür biçilen uydu için Türkiye’nin üç vilayetinde yer istasyonu yer alacak. Ankara, İzmir ve Van’da kurulan Ka-Bant yer istasyonları, uydu yörüngeye yerleştikten çabucak sonra hizmete başlayacak.
Siz bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz? görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!