James Webb Uzay Teleskopu birinci büyük kazasını yaşadı: Meteroid çarptı!

james-webb-uzay-teleskopu-birinci-buyuk-kazasini-yasadi-meteroid-carpti-7SRMqYQb.jpg

Uzaya fırlatılan en güçlü teleskop olan James Webb‘in yakın vakitte tam olarak faal hâle gelmesi bekleniyor. Aralık ayında fırlatılan uzay teleskobunun kalibrasyon çalışmaları bir müddettir devam ediyor. Bu yaz içerisinde birinci vazifesine başlaması beklenen James Webb Uzay Teleskopu‘nda beklenmedik bir kaza meydana geldi.

Teleskopun aynalarından biri ziyan gördü

NASA’nın en güçlü gözü olan James Webb Uzay Teleskopu‘na Mayıs ayının sonunda beklenenden daha büyük bir mikrometeoroid çarptığı açıklandı. Çarpışma sonucunda uzay teleskopunun 18 ana ayna segmentinden birinde tespit edilebilir bir hasar meydana geldi.

Bu çarpma sonrası teleskopun aynasının bu kısmının tamir edilmesi gerekecek. Fakat oluşan hasara karşın NASA, teleskopun “hala tüm vazife ihtiyaçlarını aşan bir düzeyde performans gösterdiğini” açıkladı.

james webb uzay teleskopu birinci buyuk kazasini yasadi meteroid carpti 0 2pZT2Fys

Çarpışma hakkında konuşan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Proje Müdür Yardımcısı Paul Geithner şu tabirlere yer verdi:

Webb’in, güneşten gelen sert ultraviyole ışık ve yüklü parçacıklar, galaksideki egzotik kaynaklardan gelen kozmik ışınlar ve güneş sistemimizdeki mikrometeoroidlerin çarpmaları dahil olmak üzere uzay ortamına şahit olmak zorunda kalacağını her vakit biliyorduk.

james webb uzay teleskopu birinci buyuk kazasini yasadi meteroid carpti 1 zk96g3eY

Uzaya fırlatıldıktan sonra James Webb Uzay Teleskopu‘na şimdiye kadar en az dört farklı mikrometeroid çarpmış durumda. Lakin çarpan cisimlerin şimdiye kadar epey küçük oldukları belirtiliyor. Çoklukla bir kum adedinden daha küçük olan mikrometeroidlerin genel manada teleskopa ziyan vermeyecekleri öngörülüyordu. Teleskopa çarpan kesimin ise beklenenden biraz daha büyük olduğu ve bilgilerde saptanabilir bir tesir yarattığı belirtildi.

NASA’nın James Webb, cihanın en uzak noktalarına bakmak, Big Bang‘den çabucak sonra oluşan yıldızlara ve galaksiler vaktine geri dönmek için tasarlanmış, inanılmaz derecede güçlü yeni jenerasyon bir uzay teleskopudur. İnşası yaklaşık 10 milyar dolara, tamamlanması ise yirmi yıldan fazla süreye mâl olab teleskop yakın vakitte tam olarak çalışmaya başlayacak.

Peki siz yaşanan olay hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık