Konutumuzda izlediğimiz televizyonları, bilgisayarlarımıza bağladığımız monitörleri yahut telefonlarımızın ekranlarını üreten şirketler daima olarak bu ekranların daha yüksek çözünürlüklü ve daha kaliteli olması için uğraşıyor. Bu durum ekranlarımıza gelen imajın çok daha net ve hoş gözükmesini sağladığı için aslında müspet bir durum olarak nitelendirilebilir lakin İngiliz bilim topluluğu Royal Society durumun aslında bu türlü olmadığını belirtiyor.
Royal Society’nin yaptığı açıklamaya nazaran televizyonları yahut öteki ekranları yüksek çözünürlükte (HD) izlemek, global ısınmaya sebep olan karbon emisyonlarını sekiz kata kadar artırıyor. Royal Society, bilhassa küçük ekranlarda neredeyse fark edilmeyecek olduklarını düşündükleri bu kalite farkı için kullanıcıları standart çözünürlük kullanmaları konusunda uyardı. Ayrıyeten kuruluş karbon emisyonunu düşürmek için birkaç adım da açıkladı.
Varsayılan çözünürlük düşmeli, telefonlar daha az değiştirilmeli:
Royal Society, sekiz kata kadar artış gösterebilen bu karbon emisyonunu engellemek için hem kullanıcılara hem de üreticilere genel ihtarlarda bulundu. Royal Society’nin ihtarlarından birincisi, varsayılan çözünürlüğün yüksek çözünürlük (HD) yerine standart çözünürlük (SD) olması. İngiliz bilim topluluğu, platformların ve düzenleyici kurumların çözünürlük kalitesini SD’ye nazaran sınırlaması gerektiğini belirtti.
Royal Society’nin yayınladığı raporlarda müzik platformlarının da karbon emisyonlarının artışında tesiri olduğunu yazdı. Şayet dinlenen müziğin görüntüsü izlenmiyorsa görüntünün kapatılmasını öneren kuruluş, bu adımın karbon emisyonlarını yüzde beş oranında düşürebileceğini açıkladı. Raporlarda ayrıyeten yeni aygıt üretimlerinin de karbon emisyonlarını kıymetli derecede artırdığı belirtildi ve kullanıcılara mevcut telefonlarını daha ender değiştirmeleri tavsiye edildi.
Şayet tüketiciler telefonlarını iki yılda bir değiştirmek yerine daha uzun mühlet kullanırlarsa karbon emisyonlarının yarıya ineceğini açıklayan Royal Society, mevcut telefonların en az 4 yıllık kullanım müddetinden sonra değiştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Kuruluşun verdiği son tavsiye ise bulut teknolojisinden yararlanılması oldu. Raporlara nazaran bilgisayarlarda bulut teknolojisinden yayınlanması, karbon emisyonlarının azaltılmasında büyük rol oynayacak.