Avrupa Uzay Ajansı ile Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından geliştirilen ve 2018 yılında fırlatılan BepiColombo uzay aracı, Merkür’e varmak üzere yoluna devam ediyor. Günümüzde Merkür’ün etrafında dolaşan ve yavaş yavaş gezegen daha da yaklaşan uzay aracı, bu süreç boyunca da insanlığa Merkür’den daha evvel görülmemiş kalitede fotoğraflar gönderiyor.
BepiColombo, geçtiğimiz günse Merkür’e en yakın pozisyonda bulundu ve bu pozisyonda gezegenin bugüne kadarki en yakından çekilen fotoğrafını da gönderdi. Uzay aracının Merkür’ün ikinci sefer yanından geçerken çektiği fotoğraf şu haldeydi:
Merkür’ün en yakından çekilen fotoğrafı:
Fotoğrafı tam çözünürlükte görmek için tıklayın.
BepiColombo uzay aracı, üstteki fotoğrafı çektiği yakından geçişiyle birlikte gezegen etrafında planlanan 6 yakından geçişin ikisini tamamladı. Uzay aracı, dört sefer daha Merkür’ün yanından geçtikten sonra en sonunda Merkür’ün yörüngesine girecek ve burada kalacak. Planlanan noktaya gelinmesinin Aralık 2025’i bulması bekleniyor.
Öte yandan üstteki fotoğraf, uzay aracının gezegene 970 kilometre uzaklıkta olduğu an çekilmiş olsa da bu, uzay aracının gezegene en yakın olduğu nokta değildi. Araç, fotoğrafı çektiği bu geçişinde gezegene 200 kilometre yakınlaşmayı başardı. Fotoğraf, TSİ 12.49’da çekilirken 200 kilometre yakından geçiş bundan çok kısa bir müddet evvel, TSİ 12.44’te gerçekleşti.
Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni olan Merkür, 970 kilometrelik bir aradan bakıldığında neredeyse bir ucundan öbür ucuna kadar görülebiliyor. Bu da gezegenin ne kadar küçük olduğunu gözlerimizle daha âlâ anlamamızı sağlıyor.