Perseid Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

perseid-fotografi-cekmek

Geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz “Perseid Meteor Yağmurlarını” fotoğraflayabilmek için sizlere bir kılavuz hazırladık. Ayrıca bu kılavuz sayesinde hem kayan yıldızları hem de Samanyolu galaksimizi fotoğraflayabileceksiniz. Sözü çok uzatmadan detaylara geçelim.

Öncelikle Samanyolu fotoğrafı çekmek veya meteor fotoğraflamak istiyorsanız bir adet DSLR ve Tripoda ihtiyacınız var. Eğer bu ikisi elinizde bulunmuyorsa maalesef fotoğraflamak pek mümkün değil.

perseid-yagmuru-2016 DSLR ve Tripoda Sahibim, Samanyolunu Nasıl Fotoğraflayabilirim?

Eğer bu iki ekipmana sahipseniz sizde kayan asteroidleri ve Samanyolu’nu görüntüleyebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken uzun pozlama çekim ne demek onu öğrenmek. Uzun pozlamayı kısaca tanımlayacak olursak; Genelde düşük ışıklarda pozlama süresini artırmak için kullanılan bir teknik olan uzun pozlama sayesinde çektiğimiz şelaleler, akarsular, dereler çarşaf veya ipeksi dediğimiz görüntüye ulaşıyor.

Tucker_Brook

İşte Samanyolu’nu fotoğraflarken ışığı tek bir noktada toplamak adına bu teknik tercih ediliyor. Uzun pozlamanın ne olduğunu ve mantığını öğrendiğimize göre diğer bir konu olan diyafram meselesine geçelim. Bilmeniz gerekiyor ki fotoğrafımızı çok karanlık bir bölgede çekeceğimiz için diyafram ne kadar düşük bir değerde olursa o kadar kaliteli fotoğraflar ortaya çıkarabiliriz. Yani değerinin olabildiğince düşük, mümkünse 2 değerinin altında olması gerekiyor. Bu durumda diyafram açıklıkları bu seviyeye düşemeyen lensler maalesef işimize yaramayacaktır. Fakat elde edebildiğimiz en düşük diyafram değeri ile fotoğraflamayı denemekte fayda var.

perseid-fotograflamak3

Diyafram Değerimi En Düşük Değerine Ayarladım Şimdi Ne Yapmalıyım?

Diyafram değerimizi en düşük haline getirdikten sonra buna uygun poz süresini belirleyeceğiz. Pozlama süresini bulmak için kullanabileceğimiz siteden kaç saniye ayarlamamız gerektiğine bakacağız. Ama öncesinde ISO değerini de olabildiğince maksimum seviyeye çıkarıyoruz. (fazla kumlanma yapan bir cihaza sahipseniz en iyi performans aldığınız yere kadar çıkın).

ISO değeri, minimum diyafram değerini belirledikten, lensimizi en düşük odak uzaklığına ayarladıktan sonra sırada sadece kaç saniyelik bir çekim yapmamız gerektiğini öğrenmek kaldı. Farz edelim ki diyafram değerimiz minimum f/3.5, odak uzaklığımız minimum 18mm, kumlanmanın rahatsız etmeyeceği en yüksek ISO değerini ise 3200 olarak belirledik. O halde aşağıdaki siteye değerleri girip poz süremizi öğreniyoruz.

http://www.lonelyspeck.com/milky-way-exposure-calculator/

perseid-fotograflamak

perseid-fotograflamak2

Gördüğünüz gibi site bize EV değerini -5.6 ya ayarlamamızı ve poz süresini de 19 saniye olarak belirlememiz gerektiğini söylüyor. Bu değerlere ulaştıktan sonra artık tek yapmamız gereken karanlık, ışık kirliliği olmayan bir alan bulmak. Bunu nasıl bulacağımızı ise Perseid Yağmurları yazımızda anlatmıştık.  Tüm bunların dışında; odak noktasını eğer liveview bir cihazınız varsa zoom yaparak ayarlamanızı öneriyoruz. Eğer cihazınızda canlı izleme özelliği yoksa sonsuza odaklayabilirsiniz. Ayrıca çekime başlamadan önce zamanlayıcı çekim özelliğini açarak elimizi deklanşöre bastığımızda oluşacak olan titreşimi de engelleyebilirsiniz.

Perseid Meteor Shower and Milky Way, over Half Dome and Yosemite National Park

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık